14/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή τα προβλήματα των σπουδαστών στις ΑΕΝ

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη από έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη από έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη χώρα μας, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδεινωθεί, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, απουσία θέρμανσης όπως επίσης και ζεστού νερού, μη κάλυψη των αναγκών ιματισμού των σπουδαστών, είναι μερικά από τα ζητήματα που οι βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους.

 

Επίσης η στέγαση και η σίτιση είναι άλλα δύο εξίσου σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές. Σίτιση παρέχει μόνον η ΑΕΝ Οινουσών -και αυτό με χορηγία και συμβολική συμμετοχή των σπουδαστών ένα ευρώ-, καθώς όλοι οι διαγωνισμοί που έγιναν κηρύχθηκαν άγονοι. Οσο για τη στέγαση, αυτή δεν παρέχεται στις Ακαδημίες Ασπροπύργου και Μηχανιώνας, ενώ για τα κορίτσια που επιλέγουν να φοιτήσουν στις ΑΕΝ στέγαση παρέχεται μόνο στην Ακαδημία των Χανίων.

 

«Είναι γνωστό ότι στις ΑΕΝ φοιτούν κυρίως παιδιά φτωχών και άπορων οικογενειών, που επιλέγουν ως επαγγελματική διέξοδο το επάγγελμα του ναυτικού, πιστεύοντας ότι οι ΑΕΝ καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και φοίτησης» επισημαίνουν οι έξι βουλευτές και προσθέτουν πως «οι οικογένειες αυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγαση και τη σίτιση των παιδιών τους προκειμένου να φοιτήσουν στις ΑΕΝ».

 

Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαξίωση των ΑΕΝ και την ίδια στιγμή να προωθείται η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και ρωτούν τον υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει και πότε στην ουσιαστική αναβάθμισή τους.

 

Να σημειωθεί ότι χρόνια τώρα τόσο τα ναυτεργατικά σωματεία όσο και το ίδιο το εκπαιδευτικό προσωπικό επισημαίνουν με παρεμβάσεις τους τις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στις ΑΕΝ και στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει –αντί να λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα– να βάλει στη ναυτική εκπαίδευση ιδιώτες.

 

[email protected]

 

Scroll to top