Pin It

Νόμιμο και Συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ανακατανομή του αριθμού των βουλευτών

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο επέρχονται αυξομειώσεις στις βουλευτικές έδρες που σημειώθηκαν ύστερα από την τελευταία γενική απογραφή του πληθυσμού τον Μάιο του 2011.

 

Σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο είχε κατατεθεί στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, οι αλλαγές αφορούν δεκατέσσερις εκλογικές περιφέρειες, όπου μετακινούνται δέκα βουλευτικές έδρες.

 

Σε έξι περιφέρειες αυξάνονται και σε οκτώ μειώνονται οι έδρες. Επτά περιφέρειες χάνουν από μία έδρα και οι οκτώ μονοεδρικές γίνονται επτά. Η νέα ανακατανομή των εδρών αποδυναμώνει την Α' Αθηνών, ενώ αυξάνει τις έδρες στη Β' Αθηνών και στο υπόλοιπο Αττικής.

 

Ειδικότερα, στην Α' Αθηνών οι έδρες από 17 μειώνονται σε 14 έδρες, στη Β' Αθηνών από 42 αυξάνονται σε 44 έδρες και στο υπόλοιπο Αττικής από 12 σε 15 έδρες.

 

Οι μεταβολές στους νομούς: Θεσπρωτίας από 1 σε 2, Κυκλάδων από 3 σε 4, Μαγνησίας από 5 σε 6, Β' Θεσσαλονίκης από 7 σε 9, Αιτωλοακαρνανίας από 8 σε 7, Αχαΐας από 9 σε 8, Βοιωτίας από 4 σε 3, Ηλείας από 6 σε 5, Καρδίτσας από 5 σε 4, Σερρών από 7 σε 6, Τρικάλων από 5 σε 4.

 

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής, ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος διότι στηρίζεται σε συγκεκριμένες συνταγματικές ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.

 

Scroll to top