14/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στενεύουν οι «πόρτες» για τους μετανάστες στη Βρετανία

Ο νόμος θα κάνει πιο δύσκολη ακόμη και τη ζωή των «προσωρινά» μεταναστών, όπως είναι δηλαδή οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Βρετανία. Σε αυτούς θα επιβληθεί ένας νέος φόρος, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στη Δημόσια Υγεία.
      Pin It

Ο νόμος θα κάνει πιο δύσκολη ακόμη και τη ζωή των «προσωρινά» μεταναστών, όπως είναι δηλαδή οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Βρετανία. Σε αυτούς θα επιβληθεί ένας νέος φόρος, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στη Δημόσια Υγεία

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Η ζωή των μεταναστών χωρίς άδεια θα γίνει δυσκολότερη στη Βρετανία», τόνισε, όσο πιο εμφαντικά, όσο πιο κυνικά μπορούσε, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερέσα Μέι όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό, που προτίθεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση του BBC υποστήριξε ότι αν και από το 2010, από τότε δηλαδή που ανέλαβαν οι Συντηρητικοί την εξουσία, οι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί κατά 1/3 «θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται στο νέο νομοσχέδιο είναι να δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες σπιτιών να ελέγχουν την κατάσταση των υποψήφιων νοικάρηδων και αν αυτοί δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά μετανάστη να μην τους νοικιάζουν το σπίτι. Επιπλέον, οι μετανάστες θα ελέγχονται και όταν κάνουν αίτηση για δίπλωμα οδήγησης. Και σε αυτή την περίπτωση αν δεν έχουν όλα τα νόμιμα χαρτιά, δεν θα τους δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Σε ελέγχους θα υποβάλλονται και μέσω των τραπεζών όταν θα κάνουν αίτηση για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Οι τράπεζες από εδώ και πέρα θα έχουν πρόσβαση σε μια κρατική βάση δεδομένων, στην οποία θα βρίσκονται καταχωρημένα όλα τα στοιχεία των μεταναστών της χώρας. Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι όροι έφεσης απελάσεως, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών που θα έχουν δικαίωμα έφεσης. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι ο νόμος θα κάνει πιο δύσκολη ακόμη και τη ζωή των «προσωρινά» μεταναστών, όπως είναι δηλαδή οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Βρετανία. Σε αυτούς θα επιβληθεί ένας νέος φόρος, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στη Δημόσια Υγεία. Ο λόγος αυτού του φόρου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι για να αποφευχθεί το φαινόμενο του αποκαλούμενου «τουρισμού Υγείας». Των ανθρώπων δηλαδή που έρχονται στη Βρετανία με το καθεστώς του τουρίστα και κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος θα ισχύει από την άνοιξη του 2014.

 

Ρατσιστικός νόμος

 

«Ο μεταναστευτικός νόμος θα σταματήσει τους παράνομους μετανάστες από το να χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες. Θα μειώσει τους λόγους που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έρθουν στη Βρετανία και θα κάνει πιο εύκολο το έργο των διωκτικών αρχών», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης Μαρκ Χάρμπερ. Παράλληλα, για να «χρυσώσει» το χάπι, τόνισε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να θεωρεί «ευπρόσδεκτους τους εξυπνότερους και καλύτερους μετανάστες αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν στην οικονομία και την κοινωνία, αυτούς που είναι διατεθειμένοι να σεβαστούν τους νόμους».

 

Ηδη η κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη. Από τη μια ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για έναν «απαράδεκτο ρατσιστικό νόμο» και από την άλλη οργανώσεις όπως το Refugee Council charity επισημαίνουν ότι δεν μπορεί οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες σπιτιών να κάνουν τη δουλειά των υπηρεσιών μετανάστευσης. «Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο απλώς δεν θα δουλέψει», τονίζουν.

 

Οπως και να έχει πάντως, ένα είναι σίγουρο: ότι με την άνοδο της ακροδεξιάς και στη Βρετανία οι Συντηρητικοί ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κερδίζουν το χαμένο έδαφος και να επανεκλεγούν στις γενικές εκλογές του 2015.

 

[email protected]

 

Scroll to top