ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Την ώρα που ο Καρζάι ρυθμίζει με τις ΗΠΑ τι θα κάνουν στη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα αφού… αποχωρήσουν, τελειώνει και η δωδεκαετής βασιλεία του και ετοιμάζονται να τον διαδεχθούν σφαγείς και ναρκω-έμποροι
Του Νικόλα Ζηργάνου
Δώδεκα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, η Ουάσινγκτον κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τον πρώην υπάλληλο της CIA, πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα που θα παραμείνουν στη χώρα, μετά την… αποχώρησή τους στα τέλη του 2014. Το σύμφωνο ασφαλείας στο οποίο κατέληξαν ο Αφγανός πρόεδρος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, το περασμένο Σάββατο στην Καμπούλ, προβλέπει την επ’ άπειρον παραμονή χιλιάδων Αμερικανών ενστόλων αλλά και ιδιωτών μισθοφόρων στο Αφγανιστάν, την ανεξέλεγκτη δράση τους κατά της τρομοκρατίας και τη συνέχιση της οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας. Μοναδικό σημείο τριβής, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς πλησιάζουν (τον Απρίλιο του 2014) οι προεδρικές εκλογές, παραμένει το θέμα της ετεροδικίας, με την Ουάσινγκτον να επιμένει να μη δικάζονται για αδικήματα που διέπραξαν εντός του Αφγανιστάν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, αλλά και οι ιδιώτες μισθοφόροι που συνεργάζονται μαζί τους από τοπικά δικαστήρια, αλλά να δικάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρακτικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητάει εκ των προτέρων ασυλία για να λειτουργούν χωρίς φραγμούς και απόδοση ευθυνών οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, στο πρότυπο των συμφωνιών που υπογράφει με άλλες υποτελείς χώρες.
Ο Καρζάι δήλωσε -καθόλου πειστικά- ότι διαφωνεί με την ετεροδικία και παρέπεμψε την επικύρωση της συμφωνίας στη «Λόγια Ζίργκα», ένα παραδοσιακό σώμα σχεδόν 1.000 δημογερόντων που ορίζονται -και ελέγχονται- από την Καμπούλ, δηλαδή από τον ίδιο τον Καρζάι. Αλλωστε, η Λόγια Ζίργκα ήταν που το 2002 επικύρωσε την αναγόρευσή του σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας για να κερδίσει δύο αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και να μείνει στην εξουσία συνολικά 12 χρόνια.
Σε αυτό το θέατρο σκιών παρενέβη από το δικό του σκοτάδι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, ο οποίος προειδοποίησε για «τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει η επικύρωση αυτής της αποικιακής συμφωνίας». «Οι πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού δεν θα υπογράψουν τα έγγραφα της σκλαβιάς. Ακόμη κι αν αποσπάσει (ο Καρζάι) τη σφραγίδα μιας πλαστής Λόγια Ζίργκα, αυτό δεν θα γίνει δεκτό από τον αφγανικό λαό», υποστήριξε ο καταζητούμενος πρώην προστάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ομως, η εποχή Χαμίντ Καρζάι φτάνει στο τέλος της, καθώς δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να διεκδικήσει τρίτη επανεκλογή και ήδη κατατέθηκαν οι οριστικές υποψηφιότητες από τους μνηστήρες της προεδρίας. Στους υποψήφιους συγκαταλέγονται πολλοί διαβόητοι οπλαρχηγοί υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, γνωστοί σφαγείς αμάχων, έμποροι ναρκωτικών και δουλέμποροι διακινητές ανθρώπων, αλλά και ο ίδιος ο πρεσβύτερος αδελφός του Χαμίντ, Καγιούμ Καρζάι.
Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν για το Αφγανιστάν, τη μεγαλύτερη παραγωγό ηρωίνης στον κόσμο, τη χώρα που, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ, «κινδυνεύει να γίνει ένα ναρκω-κράτος, όπου θα κυριαρχούν η καλλιέργεια, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών… η διαφθορά και το υπερεθνικό οργανωμένο έγκλημα». Μετά από 12 χρόνια «δημοκρατικής» διακυβέρνησης, το Αφγανιστάν πλησιάζει κοντά στον στόχο, ένα success story με πρωτογενές πλεόνασμα ηρωίνης και ασυλία στους ξένους στρατούς.