ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Σχεδον 880.000 άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες δουλείας στις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαφθορά κοστίζει στις ευρωπαϊκές οικονομίες 120 δισ. ευρώ
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Αλλο ένα «σοκ» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που επαίρεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον πολιτισμό του, αναμένεται να προκαλέσει η νέα έκθεση της Επιτροπής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Διαφθοράς και του Ξεπλύματος Χρήματος (CRIM) του Ευρωκοινοβουλίου. Το περιοδικό «Spiegel» αναδημοσίευσε χθες κατ’ αποκλειστικότητα μεν, επιγραμματικά δε, τα βασικά πορίσματα της έρευνας, η οποία προς το παρόν δεν έχει δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα. Τα συμπεράσματά της, όμως, φέρνουν ίλιγγο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Εν έτει 2013, λοιπόν, σχεδόν 880.000 άνθρωποι σε 27 κράτη–μέλη της Ε.Ε. εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς. Πάνω από το 1/4 εξ αυτών (270.000) υφίσταται συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση. «Παιδιά που εξαναγκάζονται να ζητιανεύουν, άντρες που υποχρεώνονται να δουλεύουν για απελπιστικά χαμηλούς μισθούς και γυναίκες που αναγκάζονται να εκπορνεύονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της CRIM.
Περίπου 3.600 διεθνείς εγκληματικές συμμορίες δραστηριοποιούνται εντός Ευρωπαϊκής Ρνωσης. Από το ανελέητο και άκρως κερδοφόρο εμπόριο ανθρώπων αποκομίζουν καθαρά οφέλη σε «ζεστό και μαύρο» χρήμα, ύψους σχεδόν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία από μόνα τους ισοδυναμούν με απώλειες άνω των 100 δισ. ευρώ ετησίως για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή υπολόγισε επίσης ότι οι σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος ανά την Ευρώπη κερδίζουν επιπλέον 18-26 δισ. ευρώ τον χρόνο από το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και άγριων ζώων, ενώ η ζημία για τα κοινοτικά ταμεία από το ηλεκτρονικό έγκλημα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 290 δισ. ευρώ…
Παράλληλα, σοβαρή απειλή για την Ε.Ε. χαρακτηρίζεται η διάχυτη διαφθορά, η οποία κοστίζει 120 δισ. ευρώ ετησίως στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μόνο στον δημόσιο τομέα, έχουν καταγραφεί πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα διαφθοράς. Οπως γράφει το «Spiegel», στις εισηγήσεις της Επιτροπής (που μοιάζουν ιδιαίτερα φιλόδοξες, αλλά δύσκολα εφαρμόσιμες) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
α) η εξάλειψη των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων
β) η ποινικοποίηση της εξαγοράς ψήφων σε όλες τις χώρες
γ) ο αποκλεισμός από τη συμμετοχή σε κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών τουλάχιστον για 5 χρόνια όλων όσοι καταδικάζονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή διαφθορά και
δ) η ανάγκη ενίσχυσης της νομικής προστασίας πληροφοριοδοτών, ώστε όποιοι αποκαλύπτουν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή κατάχρησης, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά.
Τα συνταρακτικά πορίσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.
Αν κρίνουμε από τους έως τώρα χειρισμούς των ευρωπαϊκών οργάνων, π.χ. στη δημοσιονομική κρίση ή στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης, μάλλον θα πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι για την εξεύρεση και την επιβολή άμεσων και ουσιαστικών λύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις όλων αυτών των προβλημάτων που μαστίζουν τη Γηραιά Ηπειρο.