Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Πέρα από το ανθρώπινο δράμα, αβάσταχτο είναι και το οικονομικό κόστος της επάρατης νόσου για τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κόστος που, σύμφωνα με την πρώτη σχετική πανευρωπαϊκή ανάλυση που πραγματοποίησαν από κοινού ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Kings College του Λονδίνου, με βάση τα στοιχεία του 2009, ξεπερνά τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το ποσό αυτό βέβαια περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές παραμέτρους της νόσου: οι επιστήμονες προσπάθησαν για πρώτη φορά να θέσουν σε ποσοτική κλίμακα τη συνολική οικονομική επιβάρυνση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ, όπως διαπίστωσαν, η πλέον «δαπανηρή» μορφή της ασθένειας είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Η μελέτη τους βασίστηκε σε 150 διαφορετικές πηγές δεδομένων και αφορά το 2009, επειδή είναι το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη διαθέσιμα στοιχεία.
Προκειμένου λοιπόν να στοιχειοθετήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Oncology» οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους, όχι μόνο το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τις οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τις απουσίες από την εργασία, την αναπηρία, καθώς και τον χρόνο που δαπανάται από τους συγγενείς των ασθενών. Η χαμένη παραγωγικότητα λόγω της απώλειας ημερομισθίων ή των πρόωρων θανάτων υπολογίστηκε σε 52 δισεκατομμύρια ετησίως, ενώ το κόστος της φροντίδας που παρέχουν οι οικογένειες στους ασθενείς τους έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με την ίδια μελέτη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η άνοια έχουν συγκριτικά υψηλότερο συνολικό κόστος για την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζεται αθροιστικά στα 359 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι το «βάρος» όσον αφορά την απώλεια της παραγωγικότητας είναι πιο σημαντικό εξαιτίας του καρκίνου. Μάλιστα το κόστος αντιμετώπισης της άνοιας ξεπερνά αυτό των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οπως τόνισε μιλώντας στο BBC ο εκ των επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ογκολογίας στο Kings College του Λονδίνου, Ρίτσαρντ Σάλιβαν, «είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναγνωρίσουν και να θέσουν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ασθένειας». Από την πλευρά του ο δόκτωρ Ραμόν Λουένγκο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε ότι «καταγράφοντας την οικονομική επιβάρυνση αρκετών σοβαρών ασθενειών θα καταστεί δυνατό να απελευθερώσουμε δημόσια κονδύλια για να ερευνήσουμε τις επιπτώσεις τους και να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα».