15/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεύθερη η Εμινέ

      Pin It

Αθωώθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφαση και σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα η γνωστή αγωνίστρια και αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας Havva Suicmez, γνωστή ως Εμινέ. Κατέρρευσε το κατηγορητήριο που την ενέπλεκε σε υπόθεση έκρηξης σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2010 και δεν στοιχειοθετήθηκε σε καμία περίπτωση το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. «Το μόνο που έχουμε σαν στοιχείο είναι ότι μια γυναίκα βοήθησε στη λύση μιας μίσθωσης», εξήγησε ο εισαγγελέας.

 

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολιτικοί πρόσφυγες που μένουν χρόνια στην Ελλάδα δέχονται πρωτοφανή επίθεση, η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη στον αγώνα τους υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών. Η αίθουσα όπου εκδικάστηκε η υπόθεση ήταν κατάμεστη από αλληλέγγυους υποστηρικτές, πολλοί εκ των οποίων κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης (Ι. Γαϊτάνη-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Καλομοίρης-αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης-δημοτικός σύμβουλος κ.ά.).

 

Η 46χρονη Εμινέ, πολιτική επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν και επί χρόνια πρόεδρος στον σύλλογο «Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας και Ελλάδας», μένει εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα. Το ένταλμα εναντίον της εκδόθηκε το 2011 και μέχρι τον Μάρτιο του 2013 κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση ελλείψει στοιχείων. Την Πέμπτη 21 Μαρτίου ξαφνικά εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και μέσα σε λίγες ώρες η «εξαφανισμένη» για δύο χρόνια (αλλά γνωστής διαμονής) Εμινέ συλλαμβάνεται. Μετά από 7 μήνες προφυλάκισης και ταλαιπωρίας η Εμινέ αναμένεται να αφεθεί αύριο ελεύθερη. Ομως ο αγώνας της δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της Εφη Τελλή, το πολιτικό άσυλό της έχει ανακληθεί και υπάρχει ακόμα κίνδυνος απέλασής της στην Τουρκία. Η Εμινέ έχει υποβάλει προσφυγή κατά της απόφασης αυτής και αναμένει την απόφαση της εξέτασης του πολιτικού ασύλου.

 

 

* Στην 21η μέρα έχει φτάσει η απεργία πείνας που κάνουν οι 2 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, Ahmet Duzgun Yuksel και Erdogan Cakir, για τους οποίους υπάρχει απόφαση απέλασης σε Γερμανία και Γαλλία, αντίστοιχα. Η κατάσταση της υγείας τους έχει επιδεινωθεί, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί που τους επισκέφθηκαν στον Κορυδαλλό, καθώς έχουν χάσει αρκετά κιλά. Από αύριο 6 άτομα, μέλη της Επιτροπής για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, ξεκινούν σε ένδειξη συμπαράστασης συμβολική απεργία πείνας με παραμονή στην πλατεία Συντάγματος. Η υπόθεση του Ahmet Yuksel εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο αύριο το πρωί.

 

Κ.Ζ.

 

Scroll to top