Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

«Η κατάρα με τις λίστες», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ντι Βελτ».

 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «η είδηση έφερε τρικυμίες στην πολιτική τάξη της Ελλάδας, ενώ οι ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνες εναντίον ενός αρχηγού κόμματος, με την υποψία της φορολογικής απάτης».

 

Η εφημερίδα στη συνέχεια κάνει αναδρομή στην υπόθεση Λαγκάρντ και συμπληρώνει ότι αυτό όμως μπορεί να είναι μόνον η αρχή. Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει και άλλες ανάλογες λίστες. Οι δύο προέρχονται από τη Γερμανία – με δεδομένα πελατών σε τράπεζες του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν, από CD’s που αγόρασαν οι γερμανικές αρχές. Και οι δύο λίστες μαζί περιέχουν 4.500 ονόματα.

 

Χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μπιλντ» αναφέρεται στα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν ξένοι επενδυτές στη χώρα μας.

 

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Η γραφειοκρατία μπλοκάρει επένδυση από τη Γερμανία», αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξέλθει από την κρίση. Τώρα δε έχει γίνει γνωστό ότι μια ιδιωτική επένδυση από τη Γερμανία, ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, απέτυχε λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας.

 

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών Phonotherm σχεδίαζε εδώ και μήνες την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή Πεταλάς στη δυτική Ελλάδα.

 

Η εταιρεία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει την επένδυση, όμως οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδεια λειτουργίας, επειδή οι στόχοι της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2020».

 

Με δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας, Ντιρκ Χάουκ, δηλώνει: «Μας αφήνει έκπληκτους το γεγονός ότι υψώνονται τέτοια εμπόδια σε επενδύσεις, παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

 

 

Scroll to top