Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Πρέπει να αποφύγουμε τον εννοιολογικό αχταρμά να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο «βία» για τη δολοφονική επέμβαση της Χρυσής Αυγής στην καθημερινή ζωή της χώρας, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου ή το «τούρτωμα» του συναδέλφου και σε μια μαχητική διαδήλωση. Ή για παράδειγμα στην άποψη που ακούστηκε από κόμματα της Αριστεράς για το ποια πρέπει να είναι η έντονη αντίδραση σε κάποιο νόμο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε φαινομενολογικά ούτε από πλευράς ουσίας ίδια».

 

Αυτή η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, συνταγματολόγου και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη τη Δευτέρα, αποτέλεσε την αφορμή για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση η Ν.Δ. κατά του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απόπειρα να τροφοδοτηθεί η υποτιθέμενη «μη καταδίκη της βίας» από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να ενισχυθεί η «θεωρία των δύο άκρων» που διαδίδει το Μαξίμου.

 

H Ν.Δ. σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται και διακινεί τη θεωρία της καλής και κακής βίας. Μια θεωρία που τροφοδοτεί την εξτρεμιστική βία, διχάζει την κοινωνία και οδηγεί στο χάος», καθώς και ότι ο Γ. Κατρούγκαλος «δικαιολογεί προπηλακισμούς, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και ομηρίες καθηγητών» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «εδώ και τώρα, να αποδοκιμάσει ευθέως τις δηλώσεις αυτές και να ξεκαθαρίσει τη θέση του».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λιτά και δηκτικά: «Η φτηνή προβοκάτσια οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση». Αλλωστε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλάμβαναν ότι «ο πρωθυπουργός και οι ακροδεξιοί σύμβουλοί του, απομονωμένοι και πανικόβλητοι, προσπαθούν απελπισμένα να πείσουν μέσω των «πρόθυμων» μέσων ενημέρωσης να διασωθούν από την παταγώδη πτώση τους». Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Γ. Κατρούγκαλος δεν είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά συμμετείχε στην ευρεία επιτροπή πανεπιστημιακών για τις αλλαγές του πολιτικού συστήματος. Η Ν.Δ. ανταπάντησε ότι «αντί να συμμαζέψει τις ακραίες και επικίνδυνες φωνές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συκοφαντεί και να υβρίζει» και κάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν «υιοθετεί τη διχαστική θεωρία της καλής και κακής βίας».

 

Δεν έφταναν όμως μόνον οι παρεμβάσεις της Ν.Δ., αλλά χτες το πρωί ο Θεόδωρος Πάγκαλος προχώρησε σε μια παραληρηματικού τύπου παρέμβαση στον «Βήμα FM». «Ο κ. Κατρούγκαλος, αυτός ο ούρμπαν-στρούμπαν φίρερ και οι οπαδοί του, δεν είναι τάγματα εφόδου;», είπε και ισχυρίστηκε ότι τη «θεωρία των δύο άκρων» τη δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι έχει δει οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από το μπλοκ του και αποφάσισαν να κάψουν τους απεργοσπάστες» της Μarfin. Ωστόσο ουδείς εισαγγελέας ευαισθητοποιήθηκε χτες.

 

[email protected]

 

Scroll to top