Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Εάν η συγκυρία-κατάσταση που βιώνει ο Παναθηναϊκός είναι πράγματι σαν της Ελλάδας ως προς την τραγικότητά της, όπως την παρομοίωσε ο Γιάννης Αλαφούζος στη χθεσινή του πρες κόνφερανς, τότε δεν χρειάζονται απλώς «γιατρός» όπως ο Ρότσα και γιατροσόφια σαν τον «ξένο αρχισκάουτερ» για να βγει από τη στενωπό και την κρίση. Υπάρχει ανάγκη από ένα σύγχρονο θαύμα! Να «βρέξει» ρευστό από τον… ουρανό, αν δεήσει ο Υψιστος…

 

Διότι επενδυτής είναι απίθανο να προκύψει και ο κόσμος, με την παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, και η Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι σε θέση να… σώσει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Τα μέτρα είναι επώδυνα και έχουν τις συνέπειές τους στην ομάδα που καταρρέει, αλλά εδώ δεν υπάρχουν καν… «δόσεις» για να εκταμιευτούν και να την κρατήσουν έστω και προσωρινά στη ζωή.

 

Με δυο λόγια, ο Παναθηναϊκός δεν έχει… μία και κανένας δεν βρίσκεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η αξιοπρέπειά του έχει καταρρακωθεί και η ίδια του η ύπαρξη εναπόκειται στην καλή διάθεση του οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή-πιστωτή να μην αξιώσει «εδώ και τώρα» τα χρωστούμενα και… τραβήξει την πρίζα.

 

Με 30 εκατομμύρια ευρώ «τρύπα» από την εποχή της πολυμετοχικότητας όταν το χρήμα έρρεε άφθονο και με τον φετινό προϋπολογισμό της «λιτότητας», που εμφανίζεται «ισοσκελισμένος» αλλά προβλέπεται να μπαίνει «μέσα» 2 εκατομμύρια ευρώ, και με 24 εκατομμύρια έσοδα – 26 έξοδα, ένας Θεός ξέρει πόσα «επώδυνα μέτρα» ακόμη θα χρειαστούν για να βγει η φετινή χρονιά.

 

Ο Αλαφούζος δεν το είπε ξεκάθαρα, αλλά το υπονόησε: τα υψηλά συμβόλαια που έχουν απομείνει (Μπουμσόνγκ, Λέτο και… Βύντρα) θα έχουν την τύχη του Κατσουράνη ή στην καλύτερη περίπτωση θα «περικοπούν».

 

Απαντες είναι προς πώληση (Καρνέζης, Καπίνο, Μαυρίας, Χριστοδουλόπουλος, Λέτο) και οι όποιες μεταγραφικές προσθήκες θα βασίζονται στο τρίπτυχο… φθηνοί, νέοι, φιλόδοξοι. Επί της ουσίας, ο νέος Παναθηναϊκός σχεδιάζεται για να στηριχθεί στις Ακαδημίες του. Η ανάγκη γίνεται φιλοσοφία…

 

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία να… εκποιήσει και να εκμεταλλευτεί. Δεν έχει γήπεδο, ούτε προπονητήριο που ανήκει στον σύλλογο.

 

Σύμφωνα με τον Αλαφούζο εντούτοις, έχει την προοπτική να αποκτήσει ένα σύγχρονο δικό του «σπίτι». Προοπτική που αποτελεί και το μοναδικό αισιόδοξο μεσομακροπρόθεσμο (που έλεγε και μια ψυχή παλαιόθεν στον Παναθηναϊκό) «σενάριο».

 

Εάν επιτευχθεί επί εποχής Αλαφούζου ό,τι όλα αυτά τα χρόνια φάνταζε με «γιοφύρι της Αρτας», τότε αναμφίβολα θα πρόκειται περί σπουδαίου κατορθώματος. Ικανού να αλλάξει τις ισορροπίες και να συμβάλει στο να «ανθίσει» το «τριφύλλι», να γίνει ξανά λαμπερό και περήφανο…

Scroll to top