17/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα άκρα στον λαϊκισμό

      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Αν από τη θεωρία των δύο άκρων η κυβέρνηση περνάει στην “αξιοποίηση”(!) του λαϊκισμού, τότε ο πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό του επιτελείο έχουν χάσει το γήπεδο, όχι απλώς την μπάλα». Με τη φράση αυτή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Αντ. Σαμαράς ώστε να συντηρεί το πολωτικό κλίμα στην κοινωνία, το οποίο όμως «δυστυχώς για την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν βρίσκει ανταπόκριση, αλλά ουσιαστικά γυρίζει εις βάρος της».

 

Στην Κουμουνδούρου δεν εκπλήσσονται από τη «στροφή» του πρωθυπουργού στο προσφιλές γι’ αυτόν ζήτημα του «λαϊκισμού», εξάλλου όπως υπενθυμίζουν το «αβερωφικό παρελθόν του δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων», και αναρωτιούνται αν «ο ίδιος, το στενό του επιτελείο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν αποκηρύξει το δικό τους λαϊκιστικό παρελθόν».

 

Ερώτημα που ευθέως παραπέμπει στο πρόσφατο «αντιμνημονιακό» παρελθόν του Αντ. Σαμαρά και τις απόψεις που τότε εξέφραζαν ο πρωθυπουργός και το σύνολο βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Εχουμε υποχρέωση να ακούσουμε τους αγανακτισμένους πολίτες, οφείλουμε να τους δώσουμε ελπίδα και πρακτικές λύσεις, το κίνημά τους είναι ειρηνικό, ακομμάτιστο, ενωτικό και πανεθνικό», υποστήριζε από το βήμα της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, επικεφαλής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης (29/5/2011), και συνέχιζε: «Το μνημόνιο θυμίζει τον μύθο του Σίσυφου, όσο και αν το σπρώχνεις, αυτό γυρίζει πάλι πίσω στην αρχή».

 

Και όσοι διαθέτουν ιστορική μνήμη, υπενθυμίζουν ότι στην ίδια ομιλία ο Αντ. Σαμαράς είχε υποστηρίξει ότι «οι πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες κρατούν ελληνικές σημαίες, όπως πάντα ο λαός στις δύσκολες στιγμές του πυκνώνει τις τάξεις του γύρω από τη σημαία του» και υπενθυμίζουν την ατάκα του: «Με τη βοήθεια του Θεού οι Ελληνες θα τα καταφέρουν».

 

«Πότε έλεγε αλήθειες» απορούν στελέχη του κόμματος και παραπέμπουν σε δηλώσεις του (30 Σεπτεμβρίου 2011), όταν ισχυριζόταν ότι «κορυφαίος Γερμανός πολιτικός είπε ότι με αυτά τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν σηκώνεις τον ασθενή στα πόδια του, αλλά τον ρίχνεις στο φορείο, εγώ τι παραπάνω να πω;»

 

Οσο δε για το τι θα έπραττε τότε σε ενδεχόμενο δεύτερου μνημονίου, υποστήριζε (25/5/2011, «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ») «δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική».

 

Και απαντώντας στους «συμβούλους του κ. πρωθυπουργού», οι οποίοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό», τους παραπέμπουν να λύσουν το αίνιγμα: Ποιος δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2011 ότι «απόφαση της Ν.Δ. είναι να αποκαταστήσει, όταν γίνει κυβέρνηση, να επαναπροσλάβει αυτούς τους 30.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία».

 

Στην Κουμουνδούρου αναμένουν ότι η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση θα οξύνεται όσο θα εξαντλείται το οπλοστάσιο στο οποίο η ίδια έχει επενδύσει. Αλλά όπως επισημαίνεται, «όταν η προπαγάνδα αδυνατεί να υπηρετήσει έναν πολιτικό στόχο, τότε η αποτυχία είναι σχεδόν ολοκληρωτική».

 

Scroll to top