ΙΤΑΛΙΑ Ο Εριχ Πρίμπκε, o «μετά θάνατον ανεπιθύμητος ναζί εγκληματίας», προκαλεί οργή και συγκρούσεις ακόμα και με την κηδεία του
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Μέχρι αργά χθες βράδυ, η σορός του Εριχ Πρίμπκε βρισκόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης «Πράτικα ντι Μάρε», κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.
Εξι μέρες μετά τον θάνατο του πρώην αξιωματικού των «Ες Ες», σε ηλικία εκατό ετών, οι έντονες πολεμικές, λεκτικές και όχι μόνον, συγκρούσεις δεν λένε να κοπάσουν. Ως γνωστόν, την Τρίτη το απόγευμα, ο νομάρχης της Ρώμης έδωσε πράσινο φως για να τελεστεί η κηδεία του ναζί εγκληματία (με κύριο συντονιστικό ρόλο στην εκτέλεση τριακοσίων τριάντα πέντε αμάχων Ιταλών, τον Μάρτιο του 1944) στο χωριό Αλμπάνο, το οποίο και απέχει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.
Αφορισμένη κηδεία
Πιο συγκεκριμένα, δέχθηκαν να τελέσουν την κηδεία οι λεφεβριανοί κληρικοί, οι οποίοι, στο παρελθόν αφορίστηκαν από το Βατικανό λόγω των υπερσυντηρητικών θέσεών τους, ενώ έφτασαν ακόμη και να αμφισβητήσουν την ιστορική αλήθεια του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Το Αλμπάνο, λοιπόν, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Από τη μία, σχεδόν χίλιοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι φώναξαν «ντροπή» και άρχισαν να τραγουδούν το «Bella Ciao» μόλις είδαν να πλησιάζει η νεκροφόρα με το φέρετρο του πρώην Γερμανού αξιωματικού. Από την άλλη, κάποιες δεκάδες νεοναζί που επεχείρησαν να έλθουν στα χέρια με τους αγανακτισμένους ντόπιους.
Η κηδεία, τελικώς, διεκόπη, διότι ο δικηγόρος του Πρίμπκε φέρεται να απαίτησε να μπορέσουν να εισέλθουν μέσα στον ναό και ακροδεξιοί «φίλοι» του πρώην πελάτη του. Η άδεια του νομάρχη, όμως, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, περιοριζόταν μόνον στην παρουσία των συγγενών.
Στη μία η ώρα τα χαράματα της Τετάρτης, το φέρετρο μεταφέρθηκε εκτός του θρησκευτικού συγκροτήματος των λεφεβριανών, αλλά η αστυνομία θεώρησε καλό, για να μειωθεί η παρουσία διαδηλωτών στον κεντρικό δρόμο του προαστίου αυτού της Ρώμης, να κάνει χρήση δακρυγόνων. Ο κόσμος εξαγριώθηκε τόσο, που επιτέθηκε και σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης Rai, η οποία προσπαθούσε να εξηγήσει σε απευθείας μετάδοση τι είχε συμβεί.
Από τις τρεις τη νύχτα της Τετάρτης, η σορός του εγκληματία πολέμου βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της «Πράτικα ντι Μάρε», μέχρι να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει.
Ο Εριχ Πρίμπκε δεν μετάνιωσε ποτέ για τη βάρβαρη, απάνθρωπη συμπεριφορά του και έφτασε να δηλώσει, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ζήτησε να διανεμηθεί μετά τον θάνατό του, ότι «οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων είναι μια εφεύρεση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης».
Ανθρωποι σαν μύγες
Οταν οι συγγενείς των Ιταλών που είχε εκτελέσει το 1944 τον πλησίασαν στη δίκη, η οποία τελέστηκε στη Ρώμη και τον ρώτησαν «γιατί το έκανες;», εκείνος τους απομάκρυνε με μια γρήγορη κίνηση του χεριού του, όπως διώχνουμε τις μύγες που μας ενοχλούν.
Τώρα, δεν θέλει να κανείς να τον σκεπάσει με το χώμα του. Ολοι φοβούνται, μάλλον, ότι ο τάφος του μπορεί να αποτελέσει προορισμό για ταξίδια και συγκεντρώσεις νεοναζιστών, στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν όλο και νέα σύμβολα που να εμπνέουν το μίσος τους.
Δεν τον θέλει η Αργεντινή, όπου είχε καταφύγει μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε κοιμητήρι της οποίας έχει ταφεί και η γυναίκα του. Δεν τον θέλει η Ιταλία, από την οποία δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να ζητήσει συγχώρεση. Και δεν τον θέλει, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε και η πατρίδα του, η Γερμανία. «Η κυβέρνησή μας θα έλθει σε επαφή με το Βερολίνο για να βρεθεί μια λύση», δήλωσε χθες ο δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο. Η γερμανική πρεσβεία στην ιταλική πρωτεύουσα, όμως, άφησε να διαρρεύσει ότι «είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσει η Ιταλία».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Νo, signore Letta
Αγρια σύγκρουση μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης στην Ιταλία για τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας, που προβλέπει μεταξύ άλλων νέες περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης κατά 2,5 δισ. ευρώ και της αυτοδιοίκησης κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά και μείωση στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα υποστήριξε βέβαια πως «πρώτη φορά ένας προϋπολογισμός δεν ξεκινά με περικοπές και νέους φόρους για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες», αλλά δεν έπεισε τις μεγάλες συνομοσπονδίες Uil και Cgil, που προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν απαράδεκτο το «πάγωμα» τόσο στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων όσο και στις νέες προσλήψεις για το 2014, αλλά και το περαιτέρω «ψαλίδι» στις υπερωρίες.
«Τα μέτρα αυτά πλήττουν πάντα τις γνωστές κατηγορίες πολιτών, οι οποίες έχουν ήδη κάνει μεγάλες θυσίες. Ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα γίνονταν άλλες οριζόντιες περικοπές, τώρα αποφάσισε να μπλοκάρει τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, πλήττοντας αδιακρίτως όλους τους Ιταλούς», τόνισε ο επικεφαλής της Uil, Λουίτζι Αντζελέτι. Ανάλογου ύφους δηλώσεις έκανε και η γραμματέας τού «φίλα προσκείμενου» στην Κεντροαριστερα συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, με αποτέλεσμα τα ιταλικά ΜΜΕ να θεωρούν πλέον σχεδόν βέβαιη την κήρυξη γενικής απεργίας σύντομα, με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Γ.Τσ.