18/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίρνουν… μέτρα για κάλπες

Τεράστια είναι η δυσαρέσκεια για τον Γ. Στουρνάρα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αυξάνονται τα στελέχη που επιμένουν ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να περάσει νέα μέτρα και εισηγούνται στον πρωθυπουργό τριπλές εκλογές την άνοιξη.
      Pin It

Τεράστια είναι η δυσαρέσκεια για τον Γ. Στουρνάρα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αυξάνονται τα στελέχη που επιμένουν ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να περάσει νέα μέτρα και εισηγούνται στον πρωθυπουργό τριπλές εκλογές την άνοιξη

 

Της Αλίκης Μάτση

 

αντωνης σαμαραςΣε πολλαπλώς δυσχερή θέση βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Από τη μία υφίσταται τις πιέσεις των δανειστών, που ξεκαθαρίζουν ότι νέα δανειακή σύμβαση συνεπάγεται και νέα μέτρα. Από την άλλη αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς η γενική εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον με την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου η ψήφιση νέων, επώδυνων μέτρων, είναι αδύνατη.

 

Υπάρχει δε και η τρίτη παράμετρος, που έχει να κάνει με την αξιοπιστία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. Μόλις πρόσφατα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός απέκλεισε τη λήψη νέων «οριζόντιων» μέτρων, μόνο που πολλοί λίγοι εκ των ψηφοφόρων του έδωσαν σημασία στη συγκεκριμένη λέξη.

 

Η προσμέτρηση όλων αυτών των παραμέτρων οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Οτι πιθανότατα η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Το σενάριο περί τριπλών εκλογών (δημοτικών, ευρωεκλογών και εθνικών) την ερχόμενη άνοιξη επανέρχεται δριμύτερο τις τελευταίες μέρες, καθώς στο τραπέζι το θέτουν ακόμη και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

 

«Νέα μέτρα από αυτήν τη Βουλή δεν περνάνε». Το μήνυμα προς τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποστέλλεται από όλες τις πλευρές, τουλάχιστον της Ν.Δ.

 

Και δεν είναι καινούργιο. Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, ακόμη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, το έχουν δηλώσει δημόσια, ενώ για τους βουλευτές επαρχίας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσχερής, καθώς αρκετοί διατείνονται πως δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στα χωριά τους.

 

«Φιλικοί» με τη Φιλελλήνων

 

Οι κινήσεις, άλλωστε, των 56 για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η νέα ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων έχουν στόχο έναν συγκεκριμένο υπουργό: τον τσάρο της οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Η δυσαρέσκεια έναντι του προσώπου του εντός Ν.Δ. είναι τεράστια. Πρόσφατα, σε τηλεοπτική εκπομπή (στο Star) ο Νικ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ελπίδα, αν ο νυν υπουργός Οικονομικών θέσει υποψηφιότητα, να μην το κάνει με τη Ν.Δ., αλλά με κάποιο άλλο κόμμα.

 

Και δεν είναι ο μόνος που τρέφει τόσο «φιλικά» συναισθήματα για τον ένοικο της οδού Φιλελλήνων.

 

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να εκδώσει τη γνωστή ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός περιβάλλει τον κ. Στουρνάρα με την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

 

Η ανακοίνωση αυτή απευθυνόταν μεν στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά η έκδοσή της κρίθηκε αναγκαία, καθώς, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είναι «ο πολιορκητικός κριός της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Εχει κατακτήσει την αξιοπιστία του έναντι των εταίρων και είναι αυτός που καλείται να τους πείσει ότι είναι αδύνατη στην παρούσα φάση η λήψη νέων μέτρων».

 

Παρότι όμως λέγεται ευθέως, δεν είναι βέβαιο ότι μεταξύ των επιχειρημάτων του κ. Στουρνάρα έναντι της τρόικας θα είναι και ότι «αν η κυβέρνηση Σαμαρά πέσει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο επόμενος συνομιλητής τους να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».

 

Τι θα γίνει, όμως, αν ο τσάρος δεν αποδειχθεί αρκετά πειστικός, είναι το εύλογο ερώτημα. «Αν χρειαστούν καινούργια μέτρα, θα χρειαστεί και καινούργια κυβέρνηση», είναι η απάντηση των ίδιων πηγών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ο λαλίστατος υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, άλλωστε, το είπε ευθέως και δημόσια: Αν μας πιέσουν κι άλλο, θα πάμε σε εκλογές.

 

Οι σύμβουλοι του Αντ. Σαμαρά τού εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε ρήξη με τους δανειστές είτε προσφυγή στις κάλπες. Επειδή όμως η πρώτη λύση, της ρήξης, θα «ταύτιζε» τη Ν.Δ. με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, φαίνεται πως επιλέγεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το δεύτερο σενάριο, των πρόωρων εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2014.

 

«Δεν πάει άλλο»

 

Οι δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά ως «καταλληλότερο» για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι στα επιχειρήματα όσων εισηγούνται το σενάριο αυτό.

 

Αλλά και η βεβαιότητα πως τουλάχιστον η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα έχει σημαντικό αριθμό διαρροών αυτήν τη φορά (εάν κληθεί να εγκρίνει νέα μέτρα), καθώς τα μηνύματα των ψηφοφόρων είναι πως «δεν πάει άλλο». Παρά δε την αβεβαιότητα της επανεκλογής τους, θα προτιμήσουν να το παίξουν «αντιστασιακοί» και «γενναίοι», μήπως και εξασφαλίσουν για άλλη μια φορά ένα βουλευτικό έδρανο.

 

Scroll to top