Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι άρχισαν από χθες να επιστρέφουν στην εργασία τους, η χώρα έκανε ένα βήμα πίσω από τη χρεοκοπία, οι Ρεπουμπλικανοί γλείφουν τις πληγές τους και οι Δημοκρατικοί γεύονται τη γλύκα της νίκης. Η «λογική», λοιπόν, επικράτησε τελικά στην Ουάσινγκτον, μέχρι το επόμενο επεισόδιο αυτού του θρίλερ, που μάλλον θα το ξαναζήσουμε σε δυο-τρεις μήνες.

 

Η δήλωση χθες του Αμερικανού προέδρου ήταν σύντομη. «Τσαλακωμένος» κι αυτός από την κρίση, αλλά νικητής, ο Ομπάμα προκάλεσε ευθέως το Κογκρέσο, με αιχμές προς τους Ρεπουμπλικανούς: Οι Αμερικανοί, είπε, έχουν «έρθει σε απόγνωση με την Ουάσινγκτον» και τώρα που η κυβέρνηση άρχισε πάλι να λειτουργεί και η απειλή για την αμερικανική οικονομία απομακρύνθηκε, «όλοι πρέπει να σταματήσουν να επικεντρώνονται στους λομπίστες, τους μπλόγκερ, τους σχολιαστές των ραδιοφώνων και τους επαγγελματίες ακτιβιστές, οι οποίοι επωφελούνται από τις διαμάχες, και να δώσουν βάση στη δουλειά που τους έχει αναθέσει ο αμερικανικός λαός».

 

Κι αυτή η δουλειά, παρά την αρχική ευφορία, όλοι συμφωνούν ότι έχει μείνει πάλι στη μέση. «Προσωρινή ανακούφιση» τη χαρακτηρίζουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, αφού η συμφωνία στο Κογκρέσο δεν άγγιξε τις ουσιαστικές διαφορές που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

 

Υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι οι ίδιοι οι εκλεγμένοι πολιτικοί της, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι διαδοχικές κρίσεις που βιώνει η χώρα, ευθύνονται τελικά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

 

Από τότε που άρχισαν να υποχωρούν οι επιπτώσεις της κρίσης, το 2009, η Ουάσινγκτον προκαλεί συνεχείς τριγμούς στο σύστημα. Το 2010 οι Δημοκρατικοί πέρασαν τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην περίθαλψη (Obamacare). Στις ενδιάμεσες εκλογές της ίδια χρονιάς, οι Ρεπουμπλικανοί με σημαία τους την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό, κατέκτησαν την πλειοψηφία στη Βουλή και εγκαινίασαν άλλη μία περίοδο διχασμού στο Κογκρέσο, που προκάλεσε επανειλημμένες αντιπαραθέσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες. Η κυβέρνηση παραλίγο να βάλει λουκέτο τον Απρίλιο του 2011, κι εκείνο το αδιέξοδο οδήγησε λίγους μήνες αργότερα την αμερικανική οικονομία ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας. Από τότε μέχρι τώρα, καμία διακομματική «συμφωνία» για να αποτραπεί η καταστροφή δεν έδινε λύσεις στα προβλήματα, γι’ αυτό και το ίδιο έργο θα ξαναπαιχτεί, όσο θα πλησιάζει η λήξη και του προχθεσινού συμβιβασμού.

 

Το κόστος της εμμονής και της αδιαλλαξίας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για ίδια κομματικά οφέλη είναι βαρύ για τους Αμερικανούς. Εκθεση της εταιρείας Macroeconomic Advisers αναφέρει ότι επιπλέον 1,2 εκατ. άνεργοι θα είχαν σήμερα απασχόληση εάν το Κογκρέσο έκανε σωστά τη δουλειά του, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική πειθαρχία έχει οδηγήσει συνολικά στην απώλεια 2,25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

 

Scroll to top