→ΣΥΡΙΑ Πιθανότατα 23-24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εμφύλιο της χώρας
Του Νικόλα Ζηργάνου
«Είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ άλλοτε στη διεξαγωγή της Διάσκεψης Γενεύη-2» (όπως ονομάζεται η Αμερικανο-ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση), δήλωσε χθες, από τη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος προσδιόρισε ως πιθανή ημερομηνία σύγκλισης το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Ολοι βρίσκονται σε στρατιωτικό και πολιτικό αδιέξοδο. Η Γενεύη αποτελεί διέξοδο για όλους. Τους Αμερικανούς, τη Ρωσία, το συριακό καθεστώς, την αντιπολίτευση. Οποιος το καταλάβει πρώτος θα ωφεληθεί. Οποιος δεν το καταλάβει, θα βρεθεί στο περιθώριο, εκτός πολιτικής διαδικασίας», κατέληξε ο μετριοπαθής Τζαμίλ, πιέζοντας πολιτικά το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, τη μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες της Γενεύης.
Ο ηγέτης του Συμβουλίου, χριστιανός αντικαθεστωτικός, Ζορζ Σάμπρα, είχε απειλήσει ότι όχι μόνο δεν θα πάει στη Γενεύη, αλλά και θα αποχωρήσει από την οργάνωση ομπρέλα της αντιπολίτευσης, την Εθνική Συμμαχία για τη Συρία αν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Συμμαχία, που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, δέχτηκε χθες και νέο πλήγμα, όταν 70 οργανώσεις και αντάρτικες ομάδες της Νοτίου Συρίας, στα πρότυπα ανάλογης κίνησης σχηματισμών του Βορρά, ανακοίνωσαν ότι δεν την αναγνωρίζουν πλέον και αποσύρουν την υποστήριξή τους, καθώς «απέτυχε να αφουγκραστεί τη φωνή του λαού που μάχεται στο εσωτερικό της χώρας».
«Συνεχίζουμε να πιέζουμε την αντιπολίτευση να πάει στη Γενεύη με πλατιά αντιπροσωπεία» ήταν η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, με τον Σύρο αντιπρόεδρο Κάντρι Τζαμίλ να τη σιγοντάρει και να υποστηρίζει ότι «είναι πιθανόν να αναθεωρήσει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο την απόφασή του».
Είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι διασπασμένη και, μετά τη Συμφωνία της Δαμασκού για την καταστροφή των χημικών της όπλων, είναι και πολιτικά με την πλάτη στον τοίχο. Εμφανίζεται ως το εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ο Ασαντ έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, έχει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία τόσο στο διπλωματικό επίπεδο όσο και στα πεδία της μάχης, παραμένει στην εξουσία και έχει αναγορευτεί σε αξιόπιστο συνομιλητή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη επιθεωρήσει σχεδόν τις μισές εγκαταστάσεις φύλαξης και παραγωγής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης που τιμήθηκε πρόσφατα και το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνεργασία της συριακής κυβέρνησης και αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί το δύσκολο έργο της καταστροφής των χημικών εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.