20/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Καβάφης συμπληρωμένος

 

Ο επίμαχος στίχος του Κωνσταντίνου Καβάφη «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», μέρος της καμπάνιας του Ιδρύματος Ωνάση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα συμπληρωθεί ώστε να μην ενοχλεί κανέναν (λόγιο ή φιλαράκι της βίας). Στο εξής θα αναγράφεται: «Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία». Το Ιδρυμα Ωνάση πήρε την παραπάνω απόφαση επειδή πιστεύει ότι «ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε». Τονίζει πάντως σε ανακοίνωσή του: «Κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί». Μια απορία: Γιατί και έτσι συμπληρωμένος ο στίχος δεν θα διαβαστεί και πάλι λάθος από ορισμένους;

 

Β.Γεωργ.

 

„Ορθή απόφαση!

 

Δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον εορτασμό των επετείων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου το ΚΚΕ. Αιτία η πρόσκληση της περιφέρειας προς τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις, επικαλούμενη το «πρωτόκολλο». Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας «εγείρονται πολλά ερωτηματικά που φτάνουν στον βαθμό της πρόκλησης από τη στάση της Περιφέρειας, που προσκαλεί την εγκληματική, φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής». Και υπενθυμίζεται ότι «η διοίκηση της περιφέρειας αρνήθηκε να υιοθετήσει πρόταση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκδοση απόφασης καταδίκης, του ναζιστικού – φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής». Ενδιαφέρον θα έχει αν και οι άλλες περιφέρειες ακολουθήσουν το… παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Φ.Π.

 

„Νέος πρέσβης, παλαιός γνώριμος

 

Δεκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έγινε χθες ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος, όπως είπε, ανέλαβε μια θέση που πάντα ήθελε, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά στα φοιτητικά του χρόνια και τόνισε ότι θέλει να επισκεφθεί ξανά τα ίδια μέρη «με νέα εισιτήρια», αφού το παλιό το έχει ακόμα ως ενθύμιο. Ο κ. Πιρς έχει θητεύσει σε θέσεις στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στη νότια Ασία, ενώ εργάστηκε και στη «Διεύθυνση της Ελλάδας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπως σημείωσε χθες, κατά την τελετή διαπίστευσής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αμφότεροι ανέτρεξαν στη γνωριμία τους, κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Ελληνα Προέδρου (ως υπουργού Εξωτερικών, τότε) στις ΗΠΑ, το 1995…

 

Τ.Τ.

 

„Για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

 

Τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν, για να ελέγξουν τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής μήπως και εντοπιστούν οι «ευγενείς» χορηγοί ενός κόμματος που, σύμφωνα πλέον και με τη Δικαιοσύνη, συνιστά «εγκληματική οργάνωση». Ομως οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τα οικονομικά των κομμάτων και τη διαχείρισή τους στο όνομα της νομιμότητας και της διαφάνειας δεν θα πρέπει να διενεργούνται μόνον όταν οι καταστάσεις γίνονται ακραίες. Γιατί μπορεί σαν λαός να έχουμε «κοντή μνήμη», κάποιοι όμως, που επιμένουν να την εξασκούν, ακόμα δεν μπορούν να «χωνέψουν» τη φωτογραφική (ν)τροπολογία που οδήγησε στην ακύρωση της εισαγγελικής έρευνας για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και στην «αμνήστευση» των εμπλεκόμενων στελεχών των τραπεζών. Και μάλιστα στο παρά ένα, λίγο πριν την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων, αφού τελικά η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αρχειοθετήθηκε εξαιτίας της επίμαχης τροπολογίας.

 

Κ.ΚΑΤ.

 

„Κίνημα αλληλοϋποστήριξης

 

Δεν είναι απλώς μια συναυλία. Είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής του εργατικού σωματείου των υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και του αγώνα τους για τα εργατικά συμφέροντα και την αξιοπρέπειά τους. Η σημερινή συναυλία, στο δημοτικό πάρκινγκ Ν. Ιωνίας (δίπλα στον ΗΣΑΠ) στις 7 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο, οργανώνεται με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοήθειας του Συλλόγου των εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου. Το ταμείο αλληλοβοήθειας παρέχει οικονομική στήριξη σε εργαζομένους και ανέργους του κλάδου και άλλων κλάδων που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση και σε ανάγκη χρημάτων για νοσήλια, ενώ κατά το παρελθόν έχει λειτουργήσει και ως απεργιακό ταμείο.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

„Ούτε fast, ούτε track

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωνε την Ολομέλεια της Βουλής ότι το α’ εξάμηνο του 2013 υπάρχει αύξηση 40% σε σχέση με πέρυσι στην… υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή έχουν υποβληθεί συνολικά 39. «Κάτι έχει ξεκινήσει», τόνισε, αλλά σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών είναι η ρευστότητα. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «και η τρόικα πρέπει από την άλλη πλευρά να υιοθετήσει μια ρητορική στην οποία να υπάρχει η αντανάκλαση της εμπιστοσύνης». Η ερωτώσα βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δεν έδειξε να… πείστηκε ιδιαίτερα και, αφού έκανε λόγο για «καρεκλοκένταυρους» που καθυστερούν, επισήμανε ότι «δέκα επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν στο fast track και κανένα δεν προχώρησε. Αρα δεν είναι ούτε fast ούτε track».

 

X.IΩ.

 

„Για τη μετα­μνημονιακή Ελλάδα

 

Ημερίδα για την οικονομία πραγματοποιεί τη Δευτέρα η ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας τον κύκλο ανάδειξης κρίσιμων θεμάτων της επικαιρότητας. Στις 19.00 στο αμφιθέατρο του «9,84» στο Γκάζι, οι καθηγητές Κώστας Αναγνωστόπουλος, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Καραμούζης, Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα «Υστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιος δρόμος;» Συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Χρυσολωρά.

 

Δ.Κ.

 

„Νέα βέλη

 

Μόνο λίγες μέρες πριν από τον νέο κύκλο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι επιμένει στις επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα. Σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος μίλησε για «Former Ottoman Province of Greece (Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας), κάνοντας τάχα λογοπαίγνιο με το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως όσο το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει λύση με την οποία θα αμφισβητούνται το έθνος και η γλώσσα τους. Προβλέψιμος!

 

Τ.Τ.

 

„Επιβεβαίωση

 

Το γεγονός ότι οι Ελληνες «σηκώνουν» τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες για «να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», δηλαδή να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα χαράτσια, επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Παπαδάκης. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, έχει ανακοπεί η επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που είχε αρχίσει να δρομολογείται και από την οποία εξαρτάται η ρευστότητα στην αγορά. Την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από τη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την υπό συζήτηση Τραπεζική Ενωση στην Ευρώπη, καυτηρίασε ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.).

 

Χ.ΙΩ.

 

„«Ακροδεξιά στοιχεία»…

 

Με τη διαγραφή τους να επίκειται αποφάσισαν να προχωρήσουν στο κείμενο με το οποίο ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους οι «35», υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Eλληνες, προσθέτοντας: «Πρόκειται για ακροδεξιά στοιχεία και θιασώτες της θεωρίας των δυο άκρων, τα οποία εδώ και καιρό είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και είχαν απομονωθεί. Ασπάστηκαν θέσεις ακροδεξιές, αντίθετες με τις αρχές του Κινήματος». Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί τόσο καιρό, αφού η ηγεσία γνώριζε, δεν προχώρησε στις ενδεδειγμένες κινήσεις.

 

Τ.Τ.

 

„Γιατί αποφεύγει;

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες απέφυγε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει απαντήσεις για την εξέλιξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρεία Siemens. Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρα αναβλήθηκε, λόγω «κωλύματος» του υπουργού. Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ ζητά εξηγήσεις «για ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό θέμα, που δικαίως απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία ως υπόθεση διαφθοράς και προσβολής του δημοσίου συμφέροντος».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Περαστικά Φώτη

 

Αίσιο τέλος έλαβε η περιπέτεια της υγείας που είχε χθες το πρωί ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναμενόταν να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» όπου εισήχθη εσπευσμένα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αισθάνθηκε αδιαθεσία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λόγω υποτασικού επεισοδίου, λίγο πριν από την επιβίβασή του στο αεροπλάνο για την Καβάλα, όπου μετέβαινε για προγραμματισμένη περιοδεία σε Αν. Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Κουβέλης με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις και, όπως βεβαίωσαν οι γιατροί, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε υψηλό πυρετό τις τελευταίες ημέρες που, όπως φάνηκε, συνέβαλε στην αδιαθεσία. Για μερικές ημέρες θα χρειαστεί να ξεκουραστεί.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top