20/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση δίνει… την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς στην Κουμουνδούρου βλέπουν να καταρρέουν τα σενάρια της κυβερνητικής αισιοδοξίας για την οικονομία και να οξύνονται οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις, ανεβάζουν τους τόνους για εκλογές, εκτιμώντας ότι υπάρχει ο «αέρας» πιθανής αυτοδυναμίας.
      Pin It

Καθώς στην Κουμουνδούρου βλέπουν να καταρρέουν τα σενάρια της κυβερνητικής αισιοδοξίας για την οικονομία και να οξύνονται οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις, ανεβάζουν τους τόνους για εκλογές, εκτιμώντας ότι υπάρχει ο «αέρας» πιθανής αυτοδυναμίας

 

Tου Νίκου Σβέρκου

 

Με τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής να εντείνονται και τον Αλέξη Τσίπρα να απολαμβάνει επισήμως της καθολικής αποδοχής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητούν κατάλληλες «απαντήσεις» στο πλήθος «ερωτημάτων» που έχουν προκύψει από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

 

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διευρύνει τη θεματολογία της συζήτησης, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε τα θέματα της Χρυσής Αυγής και της λήψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, αλλά και της ανάδειξης της κυβερνητικής ολιγωρίας.

 

Ωστόσο, τα «αλληλομαχαιρώματα» των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, με την κόντρα Αβραμόπουλου – Βενιζέλου να φθάνει στο Μαξίμου, οδήγησαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση έχει πραγματικό πρόβλημα, τόσο στην πολιτική της όσο και στη συνοχή της. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οξυνθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις».

 

Οπισθοχώρηση για τα δύο άκρα

 

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η θεωρία των δυο άκρων γνώρισε «συντριπτική ήττα» από την κοινωνία, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να οπισθοχωρήσει, καθώς οι αντιδράσεις προέρχονταν και από την πλευρά των «φιλελεύθερων στελεχών» της Ν.Δ. Η κοινωνική και πολιτική απομόνωση συνδυάστηκε μάλιστα με το «στραπάτσο» του οικονομικού επιτελείου, που υπολόγιζε ότι το success story θα μπορούσε να διασώσει το κυβερνητικό «πλοίο». «Το πρόγραμμα όμως δεν βγαίνει, η τρόικα ζητά κι άλλα μέτρα και οι κυβερνητικοί βουλευτές μεταφέρουν μηνύματα απόγνωσης της κοινωνίας, φτιάχνοντας ένα κλίμα διαλυτικό για την κυβέρνηση, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αφού λοιπόν η κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει όσα της καταλογίζουμε στο επίπεδο της οικονομίας και της δημοκρατίας, απομένει να φανεί ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή» εκτιμούν. Οι φυγόκεντρες τάσεις, άλλωστε, αν ενταθούν, μπορεί να οδηγήσουν τον Αντώνη Σαμαρά σε μια «ηρωική έξοδο» διά των πρόωρων εκλογών και «γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμείνει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ώστε να ανακοπεί μια και καλή το μνημονιακό σπιράλ θανάτου».

 

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δυνάμεις, εκλογικές και πολιτικές, να αναλάβει την «καυτή πατάτα» της διακυβέρνησης της χώρας. Η απάντηση που δίνει το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη: «Απολύτως ναι». Και δικαιολογούν την απάντηση με το σκεπτικό ότι αφενός η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί το σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ η «απέναντι πλευρά» των εταίρων γνωρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η υπόθεση του δημόσιου χρέους για όλη τη Νότια Ευρώπη τίθεται σε νέες βάσεις.

 

Οσο δε για τις εκλογικές δυνάμεις, η πρόσφατη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη δίνει τον «αέρα» πιθανής αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τουλάχιστον 5 με 6 μονάδες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά» είχε εκτιμήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι «όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών το πολιτικό σκηνικό θα ανασυντίθεται, θα προκύπτουν νέες συσπειρώσεις, ενώ το προοδευτικό δίλημμα “μνημόνιο – αντιμνημόνιο” θα θέσει τις αναγκαίες διαχωριστικές γραμμές».

 

Ούτως ή άλλως, για την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση «παίζει στην παράταση και το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα». Εξ ου και τα σήματα της ηγεσία προς όλο το στελεχικό δυναμικό να υπάρξει ταχεία προετοιμασία «για όλα τα ενδεχόμενα».

 

Scroll to top