19/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέες επιχειρήσεις έχουν μέντορα

Η νεανική επιχειρηματικότητα βρίσκει διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά και ιδιαίτερη στήριξη στη χρονιά που διανύουμε. Πολλώ δε μάλλον, όταν συνδυάζει την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, δίνοντας έτσι διέξοδο σε νέους επιστήμονες και τις ανησυχίες τους και διαμορφώνοντας μελλοντικές επιχειρηματικές γενιές στην εκκίνηση της.
      Pin It

Η νεανική επιχειρηματικότητα βρίσκει διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά και ιδιαίτερη στήριξη στη χρονιά που διανύουμε. Πολλώ δε μάλλον, όταν συνδυάζει την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, δίνοντας έτσι διέξοδο σε νέους επιστήμονες και τις ανησυχίες τους και διαμορφώνοντας μελλοντικές επιχειρηματικές γενιές στην εκκίνηση της καριέρας τους.

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Με την παραδοχή ότι το πολυτιμότερο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει σήμερα η χώρα μας είναι τα νέα δυνατά «μυαλά» των επιστημόνων της Ελλάδας και οι καινοτόμες ιδέες που έχουν, ο ΣΕΒ, με τη στρατηγική πρωτοβουλία «Μαζί στην Εκκίνηση!», προσεγγίζει και υποστηρίζει το νέο ταλαντούχο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων, που με τη δημιουργικότητα και την πρωτοπόρα ερευνητική τους εργασία παράγουν πολύτιμη γνώση, η οποία αποτελεί κρίσιμο συντελεστή για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υλοποιείται με τη συμμετοχή πολλών ακόμη πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων και τη χορηγία επικοινωνίας της «Εφημερίδας των Συντακτών».

 

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΕΒ, θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία.

 

Η λογική του εγχειρήματος: Ο ΣΕΒ δημιούργησε μόνιμες δομές με ολοκληρωμένους μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικότητας νέων, προάγοντας πάνω απ’ όλα τη συνεργασία και τη διάχυση της γνώσης. Στις μόνιμες αυτές δομές, οι επιλεγμένες επιχειρηματικές ομάδες συνεργάζονται με μέντορες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ και εξειδικευμένους συμβούλους για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, την εξοικείωσή τους με την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματική τους δικτύωση με πελάτες, προμηθευτές και χρηματοδότες. Στην Αθήνα, ο χώρος φιλοξενίας των νέων επιστημόνων βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και στον Βόλο, στο αναπαλαιωμένο Κτίριο Καπνού.

 

Η πρωτοβουλία προσφέρει στους νέους επιστήμονες-υποψήφιους επιχειρηματίες το υπόβαθρο που χρειάζονται τόσο σε γνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δικτυώσεων, πέρα από τον χώρο φιλοξενίας, συμβουλευτική υποστήριξη, επιμόρφωση με τη μορφή mentoring και το σημαντικότερο: δικτύωση με επιχειρήσεις, φορείς χρηματοδότησης και λοιπούς κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας (πελάτες, προμηθευτές, κ.λπ.).

 

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλει με μόνιμες δράσεις στη νεανική επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στη δημιουργία θέσεων ποιοτικής απασχόλησης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογική γνώση που μετασχηματίζεται σε επιχειρηματική δράση. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η αναβάθμιση της συνεργασίας και της σχέσης της βιομηχανίας με τους πανεπιστημιακούς φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα, στα διεθνή πρότυπα.

 

«Προσφέρουμε στους νέους επιστήμονες πολύτιμη τεχνογνωσία για την αξιολόγηση και εξέλιξη των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών τους και τη μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα επιχειρηματικά σχέδια, δίνοντας τις προοπτικές για ανάπτυξη και επιτυχία!» τονίζει ο Χάρης Κυριαζής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:http://www.sev.org.gr

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Νεανική επιχειρηματικότητα

 

Πώς μπορούν να τη στηρίξουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις;

 

«Η πρωτοβουλία “Μαζί στην Εκκίνηση” επιχειρεί να συμπληρώσει ένα πολύ σημαντικό, και εντελώς παραμελημένο κενό: τη διαδρομή από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την εξέλιξή της σε επιχειρηματική πρόταση, ικανή να διεκδικήσει επάξια χρηματοδότηση, μέσω ενός επιχειρηματικού σχεδίου», εξηγεί η Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, επικεφαλής του τομέα δράσης «Επιχειρηματικότητα Νέων» του ΣΕΒ. «Η πρωτοβουλία εστιάζει σε καινοτόμες ιδέες. Και με τον όρο καινοτομία αναφερόμαστε σε ό,τι αυξάνει την παραγωγικότητα μιας δουλειάς και μπορεί να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία στο εγχώριο προϊόν, και επομένως να συμβάλει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας. Δημιουργείται έτσι η ευκαιρία για νέους επιστήμονες να μετατρέψουν μια καινοτομία, την οποία αναπτύσσουν σε εργαστηριακό ή επιστημονικό επίπεδο, σε βιώσιμη, πετυχημένη επιχείρηση, υπέρ της ανάπτυξης αλλά και της προσωπικής τους εξέλιξης. Η εποχή μας επιβάλλει από μόνη της έναν νέο τρόπο ανάπτυξης, που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη σύναψη “νέων κοινωνικών συμβολαίων”.

 

Ενα τέτοιο κοινωνικό συμβόλαιο εκπροσωπεί το “Μαζί στην Εκκίνηση”, μεταξύ σύγχρονων οργανωμένων επιχειρήσεων και νέων επιστημόνων, δυνητικά καινοτόμων επιχειρηματιών».

 

Scroll to top