Οποιος έτυχε –για την ακρίβεια: είχε την τύχη– να βρεθεί αυτές τις μέρες σε κάποιο χωριό της Ηπείρου, όπου τα τσιπουροκάζανα γνωρίζουν ημέρες δόξας, μπορεί μάλλον καλύτερα να καταλάβει τι σημαίνει από την παραγωγή στην κατανάλωση
→Ενας δοκιμασμένος και επιτυχημένος τρόπος διάθεσης γάλακτος για πρώτη φορά και στην Ελλάδα
Του Βαγγέλη Κύρκου
Πόσο διαφορετική γεύση και άρωμα έχουν τα προϊόντα τα οποία καταναλώνεις επιτόπου, δίχως χρονοτριβές, περίσσιες επεξεργασίες και… μεσάζοντες. Ενα τέτοιο προϊόν είναι και το γάλα. Που όταν είναι αληθινά φρέσκο έχει τόσο μεγάλη διαφορά από τα συσκευασμένα των σουπερμάρκετ όσο περίπου και η Μπάγερν Μονάχου με… τα Ασπρα Χώματα. Καλά όλα αυτά –και αρκούντως γαργαλιστικά– θα μπορούσε κανείς να πει, με εμάς παρ’ όλα αυτά που ζούμε στην πόλη και δεν έχουμε τη δυνατότητα να σκαρφαλώνουμε στα βουνά κάθε πρωί τι γίνεται;
Στη Λάρισα προτείνουν μια καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα λύση. Με το που «ανέτειλε» ο Οκτώβρης, ο συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» ξεκίνησε τη διάθεση φρέσκου παστεριωμένου ντόπιου γάλακτος στην πόλη, μέσω αυτόματων πωλητών. Με άλλα λόγια, οι Λαρισινοί μπορούν να απολαμβάνουν το γάλα τους, κατευθείαν από την παραγωγή του, μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ωρών.
Οι αυτόματοι πωλητές βρίσκονται σε τέσσερα σημεία της Λάρισας σε ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Το γάλα κοστίζει 1 ευρώ το λίτρο και 50 λεπτά το μισό λίτρο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης προπληρωμένης κάρτας (με την τιμή του λίτρου σε αυτή την περίπτωση να πέφτει στα 90 λεπτά).
Οι καταναλωτές επίσης μπορούν να προμηθεύονται μπουκάλι για το γάλα, έναντι 20 λεπτών το πλαστικό και 50 λεπτών το γυάλινο. Ενώ τους δίνεται και η εναλλακτική να μπορούν να χρησιμοποιούν δικά τους μπουκάλια. Και για όσους έχουν αμφιβολίες πάνω στο θέμα της υγιεινής, οι αυτόματοι πωλητές αποστειρώνουν τον ειδικό θάλαμο όπου γίνεται η διάθεση του προϊόντος, έπειτα από κάθε γέμισμα.
Η ανωτέρω καινοτομία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Λάρισας. Στη διάρκειά της, ο πρόεδρος του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ», Θανάσης Βακάλης, τόνισε πως «η νέα δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι πρωτοποριακή για τέσσερις λόγους. Πρώτον, φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και μόνο στη Λάρισα- αυτόματους πωλητές γάλακτος νέας τεχνολογίας, έναν δοκιμασμένο και επιτυχημένο τρόπο διάθεσης γάλακτος σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί το συνεταιριστικό, ντόπιο, φρέσκο, παστεριωμένο γάλα της Λάρισας μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του. Τρίτον, ο καταναλωτής μπορεί να το προμηθευτεί 24 ώρες το 24ωρο σε τέσσερα σημεία της πόλης μας στην πλέον ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με την ποιότητά του. Και, τέταρτον, όλα αυτά με πιστοποιημένες διαδικασίες που εγγυώνται απόλυτα την ασφάλεια, την ποιότητα και τη φρεσκάδα του προϊόντος».
«Πώς προέκυψε όμως η ιδέα των αυτόματων πωλητών;», ρωτάμε τον υπεύθυνο επικοινωνίας του συνεταιρισμού Ανδρέα Χαρβαλούπα: «Στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία υπάρχει από το 2008-09 και με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πάρει φτηνό και ποιοτικό γάλα κατευθείαν από τον παραγωγό». Για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η κίνηση ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, ο ίδιος επισήμανε: «Η δυναμικότητα των συγκεκριμένων πωλητών προς το παρόν δεν είναι μεγάλη. Στις πρώτες ώρες λειτουργίας τους, διέθεσαν περίπου 2,5 τόνους γάλακτος. Εμείς ως συνεταιρισμός παράγουμε περίπου 130 τόνους ημερησίως. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν έφταναν. Οπότε, αποδείχθηκε έμπρακτα ότι οι πολίτες της Λάρισας την είδαν πολύ θετικά. Ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης άλλωστε ρίχνει αρκετά την τιμή, καθώς είναι λίγα τα στάδια που χρειάζεται το γάλα για να φτάσει από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Από τη στιγμή δε που ο συνεταιρισμός μας διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει ανταπόκριση, θα ρίξει κι άλλο την τιμή του γάλακτος. Ενας καταναλωτής, με τον οποίο μίλησα την ώρα που προμηθευόταν το γάλα του από έναν αυτόματο πωλητή, μου περιέγραψε πολύ εύστοχα τις εντυπώσεις που αποκόμισε με τη φράση: “Ο σύγχρονος γαλατάς της γειτονιάς”».
Να περιμένουμε λοιπόν και επέκταση των δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού και στη μεταποίηση; «Η πρώτη μας επιδίωξη είναι να διασφαλίζουμε την ποιότητα. Ως σύγχρονος συνεταιρισμός, βέβαια, δεν μπορείς να μη σκεφτείς τη μεταποίηση. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τον αρχικό μας στόχο, που είναι η καλύτερη δυνατή παροχή ποιότητας γάλακτος».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ο γιατρός συνεταιριστής Θανάσης Βακάλης
Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ».
Οπως ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν, ξεκίνησε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω οικογενειακής παράδοσης και δεύτερον, γιατί ο τομέας αυτός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες δημιουργικής δράσης σε έναν νέο επιχειρηματία αγρότη.