Samaras-Stournaras

21/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»

Yπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, προσθέτοντας ότι «το οικονομικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, ο κύριος σκοπός του είναι η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».
      Pin It

Β' μέρος – Δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» – Εμφανές το «χάσμα γενεών» στις απαντήσεις

 

67Yπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, προσθέτοντας ότι «το οικονομικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, ο κύριος σκοπός του είναι η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα. Σύμφωνα με τα ποιοτικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι εμφανές ότι οι πολίτες συντάσσονται στην πλειονότητά τους με τις πολιτικές απόψεις που πρεσβεύει το κόμμα που ψηφίζουν, ενώ και επί του προκειμένου παρατηρείται «χάσμα γενεών» στις απαντήσεις που δίνονται.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσπειρώσεις των κομμάτων, καθώς η Ν.Δ. φαίνεται να έχει «διαρροές» κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει μικρότερη «φυγή» ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή και ελάχιστη προς το κυβερνών κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, που η «Εφ.Συν.» παρουσίασε το Σάββατο, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά την πρωτιά έναντι της Ν.Δ., ενώ η Χρυσή Αυγή χάνει το 1/3 των δυνάμεών της. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων 24,5%, η Ν.Δ. 23,5%, η Χρυσή Αυγή 10,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,5%, το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 5% και η ΔΗΜΑΡ 3,5%. «Αλλο κόμμα» στηρίζει το 8,5%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

● Βγαίνει το πρόγραμμα;

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξη όσον αφορά το αν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στη ερώτηση αν «το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση θα πετύχει» αρνητικά τοποθετούνται δύο στους τρεις πολίτες, ενώ μόλις το 28% τοποθετείται θετικά.

 

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πάντως να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πεπεισμένοι για την επικείμενη αποτυχία του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος (91%). Την ίδια ώρα, το 57% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και των δανειστών θα έχει αίσιο τέλος.

 

Στις ηλικίες πάντως άνω των 60, όπου έχει ισχυρό προβάδισμα η Ν.Δ., η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη (44% πιστεύει ότι «βγαίνει» το πρόγραμμα και 50% ότι «δεν βγαίνει»), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που η αρνητική γνώμη κυμαίνεται μεταξύ 69% και 75%.

 

● Μονόδρομος;

 

Συντριπτική είναι πάντως και η πλειοψηφία των πολιτών που θεωρεί ότι το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα «δεν είναι μονόδρομος». Απαντώντας στο ερώτημα αν «η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος είναι μονόδρομος ή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» το 66% απαντά πως υπάρχουν εναλλακτικές και μόνο το 27% πως είναι μονόδρομος (ξανά δύο στους τρεις πολίτες). Η ευρεία πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή, θεωρεί πως είναι δυνατή η επιτυχία ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης μακριά από τα μνημόνια.

 

Η εικόνα των ψηφοφόρων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα. Το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», ενώ αντεστραμμένη είναι πλέον η εικόνα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αφού το 47% αυτών θεωρεί ότι δεν είναι μονόδρομος η μνημονιακή πολιτική, ενώ το 45% υποστηρίζει ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι μονόδρομος.

 

Διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών;

 

Οι πολίτες έχουν πάντως ακόμα πιο σαφή εικόνα για το ποιους εξυπηρετεί η πολιτική των μνημονίων. Στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είχε στόχο κυρίως τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;» συνολικά το 72% των πολιτών συμφωνεί με αυτή την άποψη, ενώ μόλις το 13% διαφωνεί.

 

Η εικόνα αυτή διαπερνά ολόκληρη την κοινωνία, αν και είναι ακόμα πιο έντονη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (84%), ενώ το 66% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. συμφωνεί με την άποψη ότι τα μνημόνια προορίζονται για να διασώσουν κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.», διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» το χρονικό διάστημα 10-16 Οκτωβρίου 2013, σε δείγμα 1.217 ατόμων με δικαίωμα ψήφου, τηλεφωνική, στο σύνολο της χώρας. Η μέθοδος δειγματοληψίας που ακολουθήθηκε είναι στρωματοποιημένη, τυχαία και οι σταθμίσεις έγιναν ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά. Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του ΣΕΔΕΑ, του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

Scroll to top