21/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξηλώθηκε η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ

      Pin It

Σε ξήλωμα όλης της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, με εξαίρεση τα δύο μέλη που εκπροσωπούν τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, προχώρησε αιφνιδιαστικά το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Η απροσδόκητη αυτή «πρωτοβουλία» μοιάζει να έχει στενά κομματικά κίνητρα, καθώς με κυβερνητική πρωτοβουλία απομακρύνονται δύο στελέχη που είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ και αντικαθίστανται από δύο πρόσωπα που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

 

Παρότι τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Πάνος Δημήτριος Μαυροκέφαλος αντικαταστάθηκε την Παρασκευή από τον Αντώνη Νάτσικα, στέλεχος της ΔΕΠΑ και υποψήφιο της Ν.Δ. στις νομαρχιακές εκλογές, ενώ ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παπαρσένος αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Ξιφαρά.

 

Ο λόγος της ξαφνικής απομάκρυνσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αποσυνδέουν το ξήλωμα της διοίκησης με την απαίτηση που έχουν ρίξει στο τραπέζι οι Αζέροι της Socar να έχουν ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας για το διάστημα μέχρι να εγκριθεί η μεταβίβαση του 66% στον έλεγχό τους.

 

Την ίδια στιγμή, όλες οι μέχρι σήμερα πληροφορίες συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, εφόσον εγκριθεί, εκτιμάται ότι θα τραβήξει πολύ περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης για περάτωση του ελέγχου εντός του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2014.

 

Οι ευρωπαϊκές αρχές καλούνται να γνωμοδοτήσουν για την πρώτη εξαγορά εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου από κρατική εταιρεία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μελλοντικά προορίζεται να αναδειχθεί σε βασικό προμηθευτή και για τη χώρα μας μέσω του αγωγού TAP, και τα ανοιχτά μέτωπα φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από όσα είχε αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση όταν πανηγύριζε για τη συμφωνία με τη Socar.

 

Β.Γ.

 

Scroll to top