21/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΜΠΟΝΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΩΣ ΕΠΤΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Με την πρόσθεσή τους έρχεται πιο κοντά το… όνειρο της συνταξιοδότησης. Ο λόγος για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης. Στην κοινωνική ασφάλιση, λοιπόν, διακρίνουμε δύο κατηγορίες… ημερών εργασίας: τις ημέρες που εργαστήκαμε και τις ημέρες που μας αναγνωρίζουν ότι εργαστήκαμε, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό… Ως χρόνος ασφάλισης στα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτός από τον χρόνο πραγματικής (υποχρεωτικής) ή προαιρετικής ασφάλισης, λογίζεται και ο χρόνος αναγνώρισης στην ασφάλιση. Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης λοιπόν είναι:

 

● Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.

 

● Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

 

● Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.

 

● Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.

 

● Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης.

 

● Ο χρόνος για τον οποίο δεν έχει χωρήσει ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο.

 

● Ο χρόνος κύησης και λοχείας.

 

● Ο χρόνος απεργίας.

 

● Ο πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του Ν. 3655/2008 γέννησης παιδιού.

 

● Ο χρόνος μαθητείας.

 

● Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης.

 

● Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας.

 

Οι πλασματικοί χρόνοι εισέβαλαν μαζικά στο ασφαλιστικό σύστημα (νωρίτερα ήταν περιορισμένης σημασίας και αφορούσαν κατά κύριο λόγο μόνο τη περίοδο της στράτευσης) το 1992, αλλά ουσιαστικά από το 2011, όταν με τις διατάξεις του Ν. 3996/2011, τέθηκε ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, το οποίο ποικίλλει από 4 έως 7 έτη, ανάλογα με το έτος του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

 

Ετσι, ο συνολικός χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν μπορεί να υπερβεί:

 

● Τα τέσσερα έτη (48 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011.

 

● Τα πέντε έτη (60 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012.

 

● Τα έξι έτη (72 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013.

 

● Τα επτά έτη (84 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2014 και εφεξής.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Χρόνος στράτευσης:

 

Από τον νόμο παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους (καθώς και σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, στα μέλη της οικογένειας αυτού) να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους υπηρεσίας ως χρόνο ασφάλισης. Προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης της στρατιωτικής υπηρεσίας δεν προβλέπεται πλέον από τον νόμο. Ετσι, η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση, και σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου από τα μέλη της οικογένειάς του που δικαιούνται σύνταξη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Χρόνος γονικής άδειας:

 

Κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας του από την εργασία του για την ανατροφή του παιδιού του, ο εργαζόμενος γονέας έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ασφαλιστικό οργανισμό που είναι ασφαλισμένος, υπό τον όρο όμως ότι θα καταβάλλει ολόκληρη την ασφαλιστική εισφορά (εργατική και εργοδοτική που αντιστοιχεί στη διάρκειά της).

 

Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Ο χρόνος της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης και εξαγοράζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Χρόνος ασθένειας και ανεργίας:

 

Οι χρόνοι επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας λαμβάνονται υπόψη μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μπορούν να συνυπολογιστούν 300 ημέρες για κάθε αιτία, ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα εφαρμόζονται για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας: Η εκπαιδευτική άδεια, με την οποία ο μισθωτός διευκολύνεται να απέχει από την εργασία του με σκοπό την εκπαίδευσή του, χορηγείται ύστερα από κοινή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας, η εργασιακή σχέση είναι σε αναστολή, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει αποδοχές και, για το διάστημα αυτό, δεν συντρέχει υποχρέωση ασφάλισης του εργαζόμενου.

Χρόνος φοίτησης: Δικαίωμα αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης έχουν όσα άτομα αποφοίτησαν από ανώτερες ή ανώτατες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ως χρόνος φοίτησης θεωρείται το χρονικό διάστημα από την εγγραφή έως την ημερομηνία αποφοίτησης που αναγράφεται στο πτυχίο. Ο χρόνος όμως αναγνώρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.

 

Χρόνος για τον οποίο δεν έχει χωρήσει ασφάλιση μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα.

Χρόνος κύησης και λοχείας: Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ, συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό της σύνταξης.

Χρόνος απεργίας: Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις που το δικαίωμα έχει ήδη θεμελιωθεί (μετά την 1/1/2011) υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης.

Χρόνοι γέννησης παιδιού: Ο αναγνωριζόμενος αυτός πλασματικός χρόνος μπορεί να συνυπολογιστεί είτε για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος είτε για την προσαύξηση του ποσού της πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

 

Χρόνος μαθητείας: Ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage). Υστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, ο χρόνος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Χρόνος φυλάκισης: Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εκτίθηκε για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.

Χρόνος συνταξιοδότησης αναπηρίας: Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εφόσον ο ασφαλισμένος/η έχει πραγματοποιήσει 3.600 ημέρες ή 12 έτη στην πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση, ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη λόγω αναπηρίας, συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για πλήρη συνταξιοδότηση.

 

Scroll to top