Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Διπλή παράταση θα επιδιώξει να πετύχει η Εθνική Τράπεζα για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που συνδέονται με την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και τη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

Στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς και η νομική συγχώνευση με την Eurobank έως το καλοκαίρι, και εν συνεχεία οι δύο τράπεζες από κοινού, να βγουν ως ενιαίος όμιλος στην αγορά για να αναζητήσουν κεφάλαια με ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Απρίλιο που έχει τεθεί ως χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση.

 

Παράλληλα τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και της Eurobank έχουν ήδη υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καθυστερήσουν κατά πέντε εβδομάδες οι διαδικασίες πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών που ελέγχουν σήμερα το 12% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Αν το αίτημα παράτασης δεν γίνει αποδεκτό, είναι πιθανό οι δύο ενδιαφερόμενες τράπεζες να μην υποβάλουν προσφορά και το Τ.Τ. να «περάσει» είτε στον έλεγχο της Alpha Bank, είτε στην επίσης ενδιαφερόμενη Τράπεζα Αττικής.

 

Οι διαδικασίες για την εξαγορά της Eurobank, μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που θα υποβάλει η Εθνική, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Στους βασικούς στόχους του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως τους περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου και ο πρόεδρος του Δ.Σ Γιώργος Ζανιάς, είναι η τράπεζα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

 

Ολα δείχνουν πάντως πως τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο ο στόχος αυτός θα μείνει κυρίως στη σφαίρα της θεωρίας, δεδομένου ότι η μαύρη τρύπα του τραπεζικού κλάδου θα συνεχίσει να απορροφά πολύτιμα κεφάλαια και οι τράπεζες να μην έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν νέα δάνεια.

 

Scroll to top