22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «όραμα» της Ανγκελα Μέρκελ για την Ε.Ε.

Aλλοι μπόνους κι άλλοι… πόνους!

      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

ανγκελα μερκελ Στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στις δύο μέχρι τώρα θητείες της ως καγκελαρίου, η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε μια συντηρητική πολιτικός, η οποία δεν επέδειξε κανένα «ευρωπαϊκό όραμα». Σύμφωνα, ωστόσο, με το περιοδικό «Spiegel», στην τρίτη θητεία της η Ανγκελα Μέρκελ έχει ένα όραμα για την Ευρώπη. Και το όραμα αυτό ονομάζεται «Πρωτόκολλο 14».

 

Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η καγκελάριος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την «ενδυνάμωση» της Ε.Ε. Ποια θα είναι τα βήματα αυτά;

 

Πρώτα απ’ όλα, η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε αυτή να μπορεί να έχει λόγο και να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ειδικά των χωρών της ευρωζώνης. Τα σχέδια Μέρκελ προβλέπουν ότι η Επιτροπή θα συνάπτει στο μέλλον ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε χώρα της Ε.Ε., οι οποίες θα προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους προϋπολογισμούς, αλλά και την ανταγωνιστικότητα.

 

Ευρωανταμοιβές

 

Στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών, οι χώρες που θα έχουν καλές επιδόσεις στους δύο αυτούς τομείς θα ανταμείβονται από την Επιτροπή, έχοντας πρόσβαση στα κεφάλαια ενός ειδικού ταμείου, το οποίο και θα δημιουργηθεί. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν και επίσημα από την καγκελάριο στις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Στη χθεσινή του επίσκεψη εργασίας, ενημερώθηκε για τα παραπάνω σχέδια –σε συνάντηση που είχε με την καγκελάριο- και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Ωστόσο, ο Μπαρόζο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «ναι, χρειάζεται η ενδυνάμωση των θεσμών της Ευρώπης, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν βήμα βήμα». Ο ίδιος θύμισε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. στο μεταξύ πρέπει να παρουσιάζουν στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους.

 

Ο Μπαρόζο όμως δεν είναι ο μόνος που δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα από τα σχέδια της Μέρκελ. Αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία που δεν βλέπουν με καλό μάτι την εποπτεία των προϋπολογισμών τους από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα υπάρχουν και πολύ διαφορετικές απόψεις για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη.

 

Αρνητικός στην παραπάνω προοπτική φέρεται να είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πιστεύει πως ανάλογες μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές συμφωνίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν, ενώ σε πολλές χώρες κάτι τέτοιο σημαίνει και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που μπορεί να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και την ίδια ώρα να ενισχύσουν τα ευρω-σκεπτικιστικά κινήματα.

 

Ευήκοα ώτα

 

Σύμφωνα με το «Spiegel», οι απόψεις Σουλτς έχουν μεταφερθεί και στον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σέβεται και ακούει με πολλή προσοχή τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ και ιδίως από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

 

Οπως δήλωσε ο πρόεδρός τους, Χορστ Ζεεχόφερ, το κόμμα του σε καμιά περίπτωση δεν θέλει τα κράτη της Ευρώπης να απολέσουν την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα προϋπολογισμού.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «καταλαβαίνω ότι η Κομισιόν έχει μια πολύ σημαντική αποστολή, όταν πρόκειται για τα δημόσια χρέη ορισμένων κρατών. Ομως, όσο τηρούνται οι συνθήκες που αφορούν το δημόσιο χρέος και τα κριτήρια σταθερότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κανέναν λόγο ανάμιξης».

 

Scroll to top