22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία συνάντηση… ακροδεξιάς κορυφής

ΓΑΛΛΙΑ Σε συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με τον Ολλανδό ομοϊδεάτη της Γκέερτ Βίλντερς ανίχνευσαν τις δυνατότητες κοινού βηματισμού των ξενοφοβικών κομμάτων.
      Pin It

→ΓΑΛΛΙΑ Σε συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με τον Ολλανδό ομοϊδεάτη της Γκέερτ Βίλντερς ανίχνευσαν τις δυνατότητες κοινού βηματισμού των ξενοφοβικών κομμάτων

 

Της Ελλης Πάνου

 

Υποσχέσεις Ή απειλές, μένει να αποδειχθεί, αλλά τα πλέον προβεβλημένα ευρωπαϊκά ξενοφοβικά, λαϊκίστικα, ακροδεξιά κόμματα κάνουν προσπάθειες για κοινούς αγώνες εν όψει των ευρωεκλογών, με μπροστάρη τον γαλλο-ολλανδικό άξονα. Παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις τους, στη δίωρη διερευνητική συνάντηση που είχαν στο Παρίσι η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και ο ηγέτης του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, φαίνεται ότι βρέθηκαν και κοινά σημεία.

 

«Και οι δύο είναι ξανθοί. Και οι δύο είναι χαρισματικοί. Και οι δύο τάσσονται κατά της μετανάστευσης και είναι αντι-ευρωπαϊστές. Και οι δύο έχουν οδηγήσει τα κόμματα τους ψηλά», σχολιάζει η εφημερίδα «Independent», αναφέροντας ότι Λεπέν και Βίλντερς ετοιμάζονται τον ερχόμενο μήνα να πετύχουν το ακατόρθωτο: ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ομοϊδεατών τους.

 

Με τα ακροδεξιά κόμματα σε πολλές χώρες να απειλούν να κάνουν την έκπληξη στις ευρωεκλογές του Μαΐου, Βίλντερς και Λεπέν πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να ιδρύσουν μια συμμαχία, γι’ αυτό και η Γαλλίδα πολιτικός θα ταξιδέψει σύντομα στην Ολλανδία προκειμένου να συζητήσει τις προϋποθέσεις για μια κοινή, συντονισμένη προεκλογική εκστρατεία με το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς.

 

Η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και το Vlaams Belang των Βέλγων Φλαμανδών φαίνεται ότι αντιδρούν θετικά στην ιδέα. Οι Σουηδοί Δημοκράτες λέγεται ότι διστάζουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να ενταχθούν σε ένα κλαμπ που περιλαμβάνει το κόμμα της Λεπέν και το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, ενώ το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας μάλλον το «σκέφτεται». Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να προσκαλέσει του παρίες της Ακρας Δεξιάς, τους δεδηλωμένους ρατσιστές, όπως το ουγγρικό κόμμα Γιόμπικ ή το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP).

 

Καθαρό «όχι» είπαν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές του κόμματος Ukip, προσπαθώντας να διαχωρίσουν τη θέση τους. Οπως ξεκαθάρισε ο ηγέτης τους, Νάιτζελ Φάρατζ, «το Ukip δεν είναι ακροδεξιό, αλλά φιλελεύθερο που πιστεύει στο μικρό κράτος, τους χαμηλούς φόρους, την προσωπική ελευθερία και την υπευθυνότητα υπό την ηγεσία μιας δημοκρατικής εθνικής κυβέρνησης και όχι των Βρυξελλών». Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα διάφορα λαϊκίστικα ή ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη νιώθουν άβολα να δείχνουν ότι έχουν σχέσεις το ένα με το άλλο.

 

«Το κόμμα μας δεν έχει ενταχθεί στη συμμαχία», είπε προσεκτικά ο εκπρόσωπος του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι δύσκολο να το σχολιάσουμε σε αυτό το στάδιο, διότι δεν ξέρουμε ποια κόμματα θα συμμετάσχουν».

 

Δεν είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση συνεργασίας θα αυξήσει τις ψήφους της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, που ήδη προβλέπεται να να κάνουν επίδειξη δύναμη στις κάλπες στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, ίσως και τη Γερμανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, με τη «βοήθεια» της αποχής, Λεπέν και Φάρατζ μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ευρωβουλή; Οτι οι ακροδεξιοί έχουν πιθανότητες να σχηματίσουν δική τους ομάδα, αφού για να το πετύχουν απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες.

 

Scroll to top