22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Φαέθων» στη Στέγη

 

Αναλόγιο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος – Τηλ.: 210-9249090), σήμερα, με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Διαβάζουν οι: Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη. Μια «παραβολική μυθοπλασία» από την ομάδα Vasistas.

 

Το Φεστιβάλ των Ρακοσυλλεκτών

 

Από σήμερα και μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) υποδέχεται το 2ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής», από τις 12.00 έως τις 22.00 στο προαύλιο του «Μηχανουργείου». Πρόκειται για ένα είδος άμεσης ανακύκλωσης, όχι μόνο υλικών αλλά και ιστορίας και ιδεών. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να βρουν τόσο αντίκες όσο και χρηστικά αντικείμενα, όπως πίνακες, βιβλία, δίσκους βινυλίου, cd, dvd, μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά, μπιμπελό κ.ά. Το φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικοί του δρόμου, η big band του Δήμου Αθηναίων με τζαζ, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, ενώ θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών» της Μαρίνας Δανέζη.

 

«Μάκβεθ» του Κένεθ Μπράνα στο Μέγαρο

 

Μια σπουδαία παράσταση με κινηματογραφικούς ρυθμούς, ο «Μάκβεθ» του Σέξπιρ παρουσιάζεται απόψε στις 9 μ.μ. στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής με ελληνικούς υπότιτλους, σε σκηνοθεσία Ρομπ Ασφορντ–Κένεθ Μπράνα.

 

Μετά από δέκα χρόνια, ο Κένεθ Μπράνα, ένας από τους μεγαλύτερους σεξπιρικούς ηθοποιούς της εποχής μας, ερμηνεύει τον Σκοτσέζο βασιλιά Μάκβεθ. Η παράσταση είναι η δεύτερη της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής για τέταρτη συνεχή χρονιά προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό, σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Το έργο μεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση από το Διεθνές Φεστιβάλ Μάντσεστερ. Πρωταγωνιστής ένας αυθεντικός μεσαιωνικός Μάκβεθ, με δράση, μηχανορραφίες, πάθη και λαγνεία μέσα σε ένα τοπίο λάσπης και αίματος, όπου όλοι αγωνιούν τρομαγμένοι, ακόμα και το κοινό.

 

Το έργο παρουσιάστηκε στις 4 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ και για 18 παραστάσεις με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί μήνες πριν από την πρεμιέρα. Η βικτοριανή εκκλησία του Αγίου Πέτρου του Μάντσεστερ, απομεινάρι της Βιομηχανικής Επανάστασης του 19ου αιώνα, είναι το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτή την παραγωγή που βυθίζεται στην καρδιά του μυστηρίου του έργου και βυθίζει και τους θεατές στη βαριά βροχή και την παχιά λάσπη των μαχών, αλλά και στο άρρωστο, σκοτεινό μυαλό του πρωταγωνιστή της.

 

«Μια ερμηνεία που μας θυμίζει πόσο μεθυστικά συγκλονιστικός σεξπιρικός ηθοποιός είναι ο Κένεθ Μπράνα», έγραψε στον «Γκάρντιαν» ο κριτικός Μάικλ Μπίλιγκτον. «Είναι εντυπωσιακό να ακούς πως ο Μπράνα τραυλίζει στις λέξεις: μόνος και δολοφονία, σαν να τον παγώνει το νόημα των λέξεων…» Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 €, 7 € (φοιτητικά). Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210-7282333.

 

Ταινία για τη χρονοφοβία

 

Ο Φίλιπ Χάρτμαν παρουσιάζει την ταινία του «Ο χρόνος περνά σαν λιοντάρι που βρυχάται» (Γερμανία 2013, 80′) σήμερα, στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου, τηλ. 210-3609695). Ο χρόνος τρέχει, ο χρόνος εκτείνεται. Ο χρόνος είναι σχετικός, ο χρόνος είναι υποκειμενικός. Κλεψύδρα, ρολόι ακριβείας, ημερολόγια, τοπία, φωτογραφίες, ενθύμια, μνήμες, η διάρκεια της ζωής και ο θάνατος – τα πάντα καταμαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου. «Χρονοφοβία»; Μπορούμε να φρενάρουμε τον χρόνο; Προσέγγιση της τέταρτης διάστασης με εύθυμη και ανάλαφρη διάθεση. Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους, ώρα έναρξης 22.00.

 

Human Touch στην «Αρχιτεκτονική»

 

Η Μουσική Σκηνή “Αρχιτεκτονική” υποδέχεται απόψε τους Human Touch, για μια ξεχωριστή παράσταση, εγκαινιάζοντας έτσι τις βραδιές τζαζ, κάθε Τρίτη. Οι Human Touch, μετά από 15 χρόνια ζωής, αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή μουσική ταυτότητα, κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα από την ποικιλία των οργάνων που παίζει ο καθένας, άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή. Οι Human Touch έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη, όπου παίζουν όλο και πιο συχνά. «Αρχιτεκτονική Live», Ελασιδών 6, Γκάζι, τηλ.: 210-9014428. Είσοδος: 10 € (με κρασί ή μπίρα). Ωρα έναρξης: 22.00.

 

Scroll to top