09/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλεια παγκόσμια καταιγίδα

      Pin It

Το διεθνές οικονομικό φόρουμ προειδοποιεί ότι ακραία φαινόμενα που θα προέλθουν από την κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσουν στην οικονομική και οικολογική κατάρρευση τον πλανήτη

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Η επίμονη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας απομυζά την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη απειλή της αλλαγής του κλίματος και τροφοδοτεί τον κίνδυνο μιας «τέλειας παγκόσμιας καταιγίδας» που θα προκαλέσει οικονομική και οικολογική κατάρρευση στον πλανήτη, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ-WEF.

 

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της ελίτ του πλανήτη στο Nταβός της Ελβετίας, ο διοργανωτής της World Economic Forum χρησιμοποίησε την ετήσια έκθεση του Global Risks προκειμένου να σπείρει… λίγο «τρόμο».

 

Και ακόμη, προκειμένου να καλέσει τις κυβερνήσεις σε κλιμάκωση των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση των 50 μεγαλύτερων κινδύνων που απειλούν σήμερα τον κόσμο και σε ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι σε αυτούς.

 

Σύμφωνα με την έκθεση –ή καλύτερα- σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 1.000 ειδικοί απ’ όλον τον κόσμο -μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί- οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο και είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στην επόμενη δεκαετία είναι:

 

1. οι εισοδηματικές ανισότητες- το αυξανόμενο δηλαδή χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που αποτελεί πηγή ανησυχίας για μελλοντικές εξεγέρσεις και κρίσεις,

 

2. οι δημοσιονομικές ανισορροπίες – ή αλλιώς τα υπερβολικά υψηλά χρέη που συσσωρεύουν σήμερα οι κυβερνήσεις και τα οποία αποτελούν έναν διαρκή αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία και

 

3. οι επιζήμιες εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη.

 

Την πεντάδα συμπληρώνουν κρίσεις λόγω έλλειψης νερού και η κακοδιαχείριση του προβλήματος γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Από τους κινδύνους που φαίνεται ότι θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια κοινότητα αν αυτοί υλοποιηθούν, οι μεγαλύτεροι, σύμφωνα με τους 1.000 ειδικούς, είναι:

 

1. μια τεράστια αποτυχία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα,

 

2. μια κρίση λόγω λειψυδρίας και

 

3. οι χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

 

Ακολουθούν οι κρίσεις λόγω ελλείψεων στην προσφορά τροφίμων και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

 

Το γεγονός ότι οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι που εμφανίζονται στη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι οι ίδιοι με αυτούς που υπήρχαν και στην περσινή λίστα υποδηλώνει την αδυναμία των κυβερνήσεων να τους αντιμετωπίσουν. «Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχει πρόοδος… δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ηγετική στάση από μέρους των κυβερνήσεων για τη μείωση αυτών των κινδύνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά χθες ο γενικός διευθυντής του Φόρουμ και εκδότης της έκθεσης Λι Χάουελ.

 

Το WEF απέδωσε την απροθυμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την μακροπρόθεσμη απειλή της αλλαγής του κλίματος στις προκλήσεις των οικονομικών τους προβλημάτων. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η «συνεχιζόμενη ένταση στο διεθνές οικονομικό σύστημα θα συνεχίσει να αποσπά την προσοχή των ηγετών στο άμεσο μέλλον».

 

Το Φόρουμ υπογραμμίζει μάλιστα την τρέχουσα αστάθεια στην ευρωζώνη, η οποία όπως λέει θα συνεχίσει να υποσκάπτει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον. Και, σεβόμενο τον εαυτό του, δεν διστάζει να κινδυνολογήσει ότι η εκλογή κυβερνήσεων που απορρίπτουν τη σκληρή λιτότητα και το συμμάζεμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική παράλυση, αποσταθεροποιώντας το διεθνές οικονομικό σύστημα.

 

Καταλήγει, έτσι, ότι ταυτόχρονα σοκ τόσο στο οικονομικό σύστημα όσο στο περιβάλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν την «τέλεια παγκόσμια καταιγίδα» με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

 

Η έκθεση του WEF αναφέρει δύο ακόμη αιτίες παγκόσμιας ανησυχίας: α) «Τις ψηφιακές πυρκαγιές σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο» και β) «Τους κινδύνους της ύβρεως στην Παγκόσμια Υγεία».

 

Συγκεκριμένα τονίζει ότι καθώς οι διαδικτυακοί κανόνες και οι νόρμες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, το Ιντερνετ θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ενός παγκόσμιου πανικού, ανάλογου με αυτόν που προκλήθηκε το 1938 όταν ραδιοφωνική εκπομπή ανακοίνωνε την εισβολή των Αρειανών στις ΗΠΑ.

 

«Ενώ τα οφέλη των υπερσυνδεδεμένων συστημάτων επικοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν εξάπλωση πληροφοριών οι οποίες σκόπιμα ή όχι είναι παραπλανητικές ή προβοκατόρικες. Φανταστείτε το παράδειγμα του πραγματικού κόσμου όταν κάποιος φωνάζει πυρκαγιά σε ένα γεμάτο θέατρο», προειδοποιεί χαρακτηριστικά η έκθεση.

 

Το Φόρουμ κρούει τέλος τον κώδωνα του κινδύνου και για τον εφησυχασμό που έχουν προκαλέσει στον κόσμο τα τεράστια βήματα στον τομέα της υγείας τις τελευταίες 10ετίες. Προειδοποιεί χαρακτηριστικά ότι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά εγείρει τον κίνδυνο επιστροφής της ανθρωπότητας στην προ της πενικιλίνης εποχή.

Scroll to top