24/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον κρεμασμένο δεν ξανα-μιλάνε για σκοινί

ΙΡΑΝ Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναεκτελεστεί ο θανατοποινίτης που επιβίωσε από τον απαγχονισμό του και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη.
      Pin It

→ΙΡΑΝ Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναεκτελεστεί ο θανατοποινίτης που επιβίωσε από τον απαγχονισμό του και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη

 

«Επειτα από μεγάλες προσπάθειες, που καταβλήθηκαν ώστε να μη γίνει νέα εκτέλεση αυτού του κατάδικου [...] λάβαμε θετική απάντηση. Ο θανατοποινίτης, που επιβίωσε της εκτέλεσής του, βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη και αν παραμείνει ζωντανός δεν είναι πλέον σκόπιμο να εφαρμοστεί ξανά η εντολή εκτέλεσης». Με αυτή τη δήλωση στο κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Πουρμοχαμαντί, έβαλε τέλος στα ανατριχιαστικά σενάρια, που διακινήθηκαν από δικαστικούς και νομικούς κύκλους του Ιράν, ότι η θανατική ποινή έπρεπε να επιβληθεί για δεύτερη φορά στον Αλιρεζά Μ., παρότι κατάφερε να επιζήσει του απαγχονισμού του την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε επιπτώσεις στη δημόσια εικόνα της χώρας, μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η υπόθεση και τις πλείστες εκκλήσεις από τη Διεθνή Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην εκτελεστεί και πάλι ο 37χρονος πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ιράν, η κυβέρνηση δεν ελέγχει το δικαστικό σώμα, που συνιστά ανεξάρτητο θεσμό αποτελούμενο από δικαστές – κληρικούς. Ο επικεφαλής τους -εν προκειμένω ο αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί- διορίζεται απευθείας από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο θέμα παρενέβη χθες και ο αγιατολάχ Λαριτζανί, υποστηρίζοντας ότι ο θανατοποινίτης θα μπορούσε να γλιτώσει από δεύτερη εκτέλεση για ανθρωπιστικούς λόγους. «Ενας από τους τρόπους να αντιμετωπίσεις έναν καταδικασμένο σε εκτέλεση, που έχει δει τον θάνατο κι έχει υποστεί κακουχίες, είναι η απονομή χάριτος. Σε έναν τέτοιο άνθρωπο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να δοθεί έλεος και συγχώρεση από το ισλαμικό σύστημα και εγώ [...] αυτό σκοπεύω να κάνω» δήλωσε στο IRNA. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και νομικές βάσεις υπέρ της επανάληψης της εκτέλεσης.

 

Αγνωστο πώς ο Αλιρεζά κατάφερε να επιζήσει αν και παρέμεινε επί 12 λεπτά κρεμασμένος στην αγχόνη, σε φυλακή της πόλης Μποζνούρ. Τώρα νοσηλεύεται φρουρούμενος και οι πληροφορίες στον ιρανικό Τύπο για την υγεία του είναι αντιφατικές. Νοσοκόμα ισχυρίστηκε ότι αναρρώνει, άλλοι διαρρέουν ότι έχει πέσει σε κώμα και είναι κλινικά νεκρός. Το Ιράν, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, ανήκει στις χώρες που εκτελούν τους περισσότερους θανατοποινίτες στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία, εκτός από τα αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, η θανατική ποινή (συχνά σε δημόσια θέα) επιβάλλεται σε όσες ή όσους κριθούν ένοχοι -μεταξύ άλλων- για κλοπή, βιασμό, μοιχεία ή κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τρεις φορές. Οι κατάδικοι πρέπει να έχουν τις αισθήσεις τους και να είναι υγιείς πριν θανατωθούν. Σε περιπτώσεις απαγχονισμού, η εκτέλεση καθυστερεί αν υφίσταται εγκυμοσύνη ή απώλεια συνείδησης (κώμα). Σε περιπτώσεις λιθοβολισμού, αν ο μελλοθάνατος καταφέρει να βγει από τον λάκκο, όπου έχει θαφτεί συνήθως ώς τον λαιμό, ή με κάποιον τρόπο επιζήσει αυτού του μαρτυρίου, του απονέμεται χάρη.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top