27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρόδινες ιδέες και εξαγωγές

Με παραγωγή μεγαλύτερη από 2.000 τόνους για το 2012, ο ΑΣΟΠ προσφέρει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά ρόδια, σπόρους και τον μοναδικό ελληνικό 100% φυσικό χυμό ροδιού.
      Pin It

«Με παραγωγή μεγαλύτερη από 2.000 τόνους για το 2012, ο ΑΣΟΠ προσφέρει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά ρόδια, σπόρους και τον μοναδικό ελληνικό 100% φυσικό χυμό ροδιού

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Με βασική ιδέα την καθετοποιημένη καλλιέργεια της ροδιάς και την ορθολογική διαχείριση των εγκαταστάσεων των φυτειών της καθώς και την επεξεργασία της παραγωγής με τη διαλογή, συσκευασία, αποσπύρωση και παραγωγή χυμού σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων προς όφελος της ομάδας παραγωγών, ξεκίνησε το 2008 μια ομάδα παραγωγών να οργανώσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ).

 

Η ιδέα βασίστηκε στο γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τα ρόδια που εισάγονταν στην ελληνική αγορά ήταν αμφίβολης ποιότητας, καθώς και στη φυσικότητα των προϊόντων που υποσχόταν ο Συνεταιρισμός. Η καλλιέργεια ξεκίνησε το 2008 και τα αποτελέσματά της ήρθαν το 2011. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και οι εγκαταστάσεις του ΑΣΟΠ: μονάδα επεξεργασίας, ψυκτικοί θάλαμοι, συσκευαστήριο, εγκαταστάσεις χυμοποίησης.

 

Σήμερα, η καλλιέργεια ροδιάς του συνεταιρισμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καλλιεργητικές προσπάθειες στην Ελλάδα, με 9.000 στρέμματα και πάνω από 900 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας. Παράλληλα, αναζήτησαν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες για να αναβαθμίσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της γης τους. Με επενδύσεις στην έρευνα και την αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας εκμεταλλεύτηκε με πρωτοποριακές μεθόδους τα στερεά υπολείμματα του ροδιού, δημιουργώντας την πρώτη ύλη για παραγωγή καύσιμης ύλης Briguettes και οικολογικών καλλυντικών προϊόντων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνολική αξιοποίηση των υπολειμμάτων των αγροτικών προϊόντων.

 

Παράλληλα με την καλλιέργεια ροδιού, ο συνεταιρισμός δημιούργησε την πρώτη ελληνική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ροδιού.

 

Με παραγωγή μεγαλύτερη από 2.000 τόνους για το 2012, ο ΑΣΟΠ επεξεργάζεται και προσφέρει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά φρέσκα ρόδια, σπόρους ροδιού, σειρά προϊόντων ροδιού και τον μοναδικό ελληνικό 100% φυσικό χυμό ροδιού. Η παραγωγή του χυμού γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας clear juice μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα την εξωτερική και εσωτερική φλούδα ενώ με τη μέθοδο deseeding αφαιρείται άθικτος ο καρπός τον οποίο συσκευάζουν φρέσκο σε συσκευασίες 200–2.000 γραμμαρίων.

 

Σήμερα, οι φρέσκοι καρποί ροδιού και ο μοναδικός 100% φυσικός χυμός ροδιού του ΑΣΟΠ κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του ελληνικού ροδιού. Η υποδοχή των προϊόντων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας από τις αγορές του εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Από το 2012, με ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και οργανωμένη παραγωγή, ο ΑΣΟΠ στέλνει τα προϊόντα του εκτός από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Βέλγιο, τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, και την Κύπρο ενώ το προϊόν ξεχώρισε σε εκθέσεις όπως η κορυφαία έκθεση τροφίμων και ποτών της Γερμανίας, η Anuga. Σύντομα, νέα προϊόντα θα συμπληρώσουν τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού με στόχο τις premium αγορές.

 

Η εσωτερική οργάνωση του συνεταιρισμού είναι εξίσου σημαντική καθώς στους νέους καλλιεργητές που εντάσσονται στο δυναμικό του προσφέρεται σειρά παροχών όπως πιστοποιημένα δενδρύλλια υψηλής καρποφορίας σε διάφορα μεγέθη και ηλικίες και πλήρης εξοπλισμός άρδευσης, συμμετοχή στην προμήθεια εξοπλισμού αντιβροχικής–αντιχαλαζικής προστασίας, εφαρμοσμένη τεχνογνωσία στην καλλιέργεια, βιολογική καλλιέργεια–ολοκληρωμένη διαχείριση, πιστοποίηση με έξοδα από τον ΑΣΟΠ, γεωπονική υποστήριξη, τελάρα- παλετοκιβώτια για τη συγκομιδή, συμβόλαια απορρόφησης του συνόλου της παραγωγής από τον πρώτο χρόνο καρποφορίας, ασφαλιστική κάλυψη, εκπτώσεις σε εφόδια και υλικά και στα διατροφικά προϊόντα του ΑΣΟΠ Market.

 

Πρόσφατα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας βραβεύτηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πιστοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς, τη μεταποίηση και εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού.

 

Scroll to top