27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκά μαχαιρώματα

Τουρκική προαναγγελία... επανάστασης κατά του Τσάμπιονς Λιγκ από τον πρόεδρο της Γαλατά, Ουνάλ Αϊσάλ.
      Pin It

Τουρκική προαναγγελία… επανάστασης κατά του Τσάμπιονς Λιγκ από τον πρόεδρο της Γαλατά, Ουνάλ Αϊσάλ

 

Του Σπύρου Τσάμη

 

Λεονταρισμοί των Τούρκων! Αυτή την αντανακλαστική σκέψη είχαμε ως αντίδραση όταν μάθαμε τη δήλωση του Ουνάλ Αϊσάλ… Ο πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, βλέπετε, αυτοπροσδιορίστηκε εμπνευστής (αν όχι υποκινητής!) μιας κίνησης… ανατροπής του Τσάμπιονς Λιγκ εκ μέρους μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων – μόνιμων πρωταγωνιστών της κορυφαίας διοργάνωσης.

 

«Νέο Κύπελλο Πρωταθλητριών, μακριά από την εποπτεία της UEFA που αδικεί οικονομικά τους συλλόγους και νέα κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα, με θεμέλιά της τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που έχουν γράψει την ιστορία του θεσμού. Βεβαιώνω ότι κανείς από τους μεγάλους συλλόγους που απομένει να συμφωνήσουν, δεν θα πει «όχι» για ευνόητους λόγους…». Αυτά ήταν τα λόγια του μόλις την προηγούμενη βδομάδα…

 

Η επόμενη σκέψη κάθε γνώστη των οικονομικών δεδομένων του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ που παρέχει την εξήγηση της τουρκικής ανατρεπτικής διάθεσης είναι ότι η Γαλατάσαραϊ εισέπραξε τα λιγότερα χρήματα από τις ομάδες που προκρίθηκαν μαζί της στα προημιτελικά του θεσμού. Τα… ταπεινά 24,8 εκατομμύρια ευρώ που έβαλε στο ταμείο της φαντάζουν η αιτία της… επαναστατικής σημαίας που σήκωσε ο γείτονας και όχι η… αγαθή πρόθεσή του να εξυγιάνει την κερδοφόρα διοργάνωση.

 

Επικοινωνήσαμε μαζί του και οι ίδιες αυτονόητες σκέψεις γέννησαν τις ερωτήσεις μας στον Ουνάλ Αϊσάλ.

 

«Δεν είστε οι μόνοι που αμφισβητείτε τις προθέσεις μου, κι αυτό δεν το κάνετε επειδή είστε Ελληνες και δεν χάνετε ευκαιρία να πάτε κόντρα σ’ έναν Τούρκο. Εχετε συνηθίσει παρόμοιες “φασαρίες” να τις κάνουν μόνον οι ζάπλουτοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όχι οι πιο ταπεινοί», ήταν το αρχικό σχόλιο προς την «Εφ.Συν.».

 

Η περιεκτική δήλωσή του προαναγγέλλει εξελίξεις;

 

«Εκτός του διαλόγου που ήδη έχει ανοίξει μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, όσοι γνωρίζουμε την αλήθεια, προφανώς έχουμε στο μυαλό κάτι που δεν του δίνετε τη σημασία που πρέπει… Είπα εγώ και το έχουν πει και υπεύθυνοι μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων τα τελευταία δύο χρόνια ότι αναφερόμαστε πλέον σε “σύσταση νέου Τσάμπιονς Λιγκ”, γιατί σε πέντε χρόνια θα λήξει το “μνημόνιο κατανόησης”, “μνημόνιο συμφωνίας”, πείτε το όπως θέλετε, μεταξύ της UEFA και της ΕCA, δηλαδή της κύριας ένωσης των συλλόγων της Ευρώπης. Αν ώς τότε δεν βρεθεί νομική διέξοδος για επαναπροσδιορισμό του σημερινού status στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε η τυπική λήξη του συμφωνητικού που ισχύει σήμερα, ανοίγει εκ των πραγμάτων νέα σελίδα! Πείτε την “ανάγκη ύπαρξης ενός οικονομικά δικαιότερου για τους συλλόγους νέου Τσάμπιονς Λιγκ”! Το είπα εγώ με δυνατή φωνή τις τελευταίες ημέρες, αλλά σας βεβαιώνω ότι πρόεδροι και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων το σκέφτονται σοβαρά σε συνεργασία με τους νομικούς τους».

 

-Τσάμπιονς Λιγκ εκτός UEFA;

 

«Μα, το νέο σχέδιο, η νέα διοργάνωση, δεν συνεπάγεται σίγουρα αποχώρηση από την UEFA! Την κλειστή λίγκα που συζητάμε, ίσως τη χτίσουν οι σύλλογοι, ίσως και η ίδια η UEFA. Μετά, θα δούμε τα νέα δεδομένα… Θα είναι πιο δίκαια; Τότε θα απαντηθεί το ερώτημα αν θα αποχωρήσουμε από τους κόλπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ή όχι… Βρισκόμαστε στην περίοδο των ζυμώσεων. Να γιατί μιλώ έτσι».

 

Συμφωνεί ώς και ο Ανιέλι

 

Συνεργάτης του μας βεβαίωσε ότι υπάρχει «άνωθεν στήριξη» της ίδιας προοπτικής. «Ο Ανιέλι της Γιουβέντους ενθουσιάστηκε με την ιδέα και ετοιμάζει το έδαφος»!

 

Η αναζήτηση, μετά την απέναντι ακτή του Αιγαίου, στην απέναντι ακτή του Ιονίου αποκάλυψε τη σύμπραξη! Η περιήγησή μας στα ιταλικά δημοσιογραφικά γραφεία δείχνει ότι ο πρόεδρος της «Μεγάλης Κυρίας» Αντρέα Ανιέλι ήδη σφίγγει το χέρι του Τούρκου ομολόγου και μάλιστα δίνει κι άλλη διάσταση στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ, ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται η συνύπαρξη των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Αν τελικά ευοδωθεί η απεμπλοκή απ’ τα δίχτυα της UEFA…

 

Σύμφωνα με αρχικά έμμεση, πλην σαφέστατη και προ ημερών πεντακάθαρη δήλωσή του, «η ιδανική νέα πραγματικότητα θα είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα με συμμετοχή των 20 καλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων». Κατάληξή της; Η επιφύλαξη του υποψιασμένου πολίτη (και οχι κατ’ ανάγκη φίλαθλου…) των ημερών μας γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια.

 

Τι άλλο είπε λοιπόν ο Ανιέλι; «Αρκεί να βρεθεί ο τρόπος από εμάς, τους εμπνευστές της νέας πραγματικότητας, να αρθρώσουμε κοινή φωνή προς την UEFA, χωρίς μεταξύ μας διαφωνίες».

 

Γιατί και στο παρελθόν πολλές ανάλογες προσπάθειες έγιναν, αλλά η UEFA πάντα κατάφερνε και ξαναμάζευε γρήγορα γρήγορα τους αντιρρησίες στην αυλή της.

 

Παρούσα και η διαφωνία…

 

Αναφερθήκαμε στην ΕCA, την ένωση των ευρωπαϊκών συλλόγων. Από εκεί, λοιπόν, προέρχεται η πρώτη αντίρρηση…

 

Πρόεδρός της είναι ο άλλοτε χαρισματικός επιθετικός, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Ο Γερμανός είπε «όχι» στο σχέδιο του κλειστού πρωταθλήματος όταν έμαθε τις διαθέσεις του Ανιέλι και των υπολοίπων:

 

«Λέω “όχι” σε κάτι τέτοιο γιατί το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA μάς εξασφαλίζει δημιουργική συνεργασία με την ομοσπονδία και μας κρατάει ικανοποιημένους από την πορεία των διοργανώσεων και με αγωνιστικά και με οικονομικά κριτήρια».

 

Ο ίδιος (έτσι, για να καταλάβετε ότι είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η σύμπλευση των συλλόγων που ανήκουν στις παραδοσιακές δυνάμεις των ευρωπαϊκών γηπέδων…) εκτός από πρόεδρος της ΕCA είναι και πρόεδρος της κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ, της Μπάγερν Μονάχου…

 

Αναμένεται λοιπόν καυτή πενταετία, ανεξάρτητα από τις αρχικές ενδείξεις ύπαρξης κοινού μετώπου για την αλλαγή στα δεδομένα της υψηλής κοινωνίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…

 

Scroll to top