27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφοδρή κριτική στα μέσα ενημέρωσης

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επικρίνει τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο η υπόθεση της μικρής Μαρίας.
      Pin It

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επικρίνει τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο η υπόθεση της μικρής Μαρίας

 

Με το σενάριο της απαγωγής της μικρής Μαρίας να απομακρύνεται και με την εκδοχή που επικρατεί να λέει ότι οι φυσικοί της γονείς είτε την έδωσαν είτε την πούλησαν στο ζευγάρι των Ρομά, μένουν έωλες οι απόψεις εκείνες που κατακλύζουν εδώ και μέρες την τηλεόραση, τις εφημερίδες και το Διαδίκτυο. Αυτές που με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση προσπάθησαν με γενικεύσεις να δαιμονοποιήσουν μια ολόκληρη φυλετική ομάδα της κοινωνίας μας, αυτή των Ρομά. Δριμεία κριτική στον τρόπο που τα μίντια προβάλλουν το θέμα ασκεί ο Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

«Τέτοιου είδους ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Ρομά και να πυροδοτήσει την ήδη εκτεταμένη βία κινημάτων εναντίον των Ρομά. Παρ' όλο που οι Ρομά δεν είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο, η επιμονή των ΜΜΕ να αναφέρουν την εθνικότητα στις ειδήσεις προσδίδει αξιοπιστία στον μύθο ότι οι Ρομά είναι εκ φύσεως εγκληματίες», τονίζει ο κ. Μουίζνιεκς και προσθέτει ότι «η διάδοση μιας τέτοιας αρνητικής εικόνας πλήττει επίσης τις προσπάθειες ενσωμάτωσης. Πώς να περιμένουμε από τους Ρομά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες μας αν τα ΜΜΕ δεν χάνουν ευκαιρία να τους υπενθυμίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;». Καταλήγοντας, ο επίτροπος καλεί τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα όπως αυτό της μικρής Μαρίας «να σταθούν ένα βήμα πιο πίσω και να εξετάσουν κατά πόσο η αναφορά της εθνικότητας ήταν πραγματικά αναγκαία, αν έχουν γίνει σεβαστά τα συμφέροντα του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα, και αν έγινε σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας».

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

Scroll to top