27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πορεία διαμαρτυρίας στο Μάλεμε

Μηχανοκίνητη «παρέλαση» για το ξεπούλημα του αεροδρομίου όπου διεξήχθη η Μάχη της Κρήτης.
      Pin It

Μηχανοκίνητη «παρέλαση» για το ξεπούλημα του αεροδρομίου όπου διεξήχθη η Μάχη της Κρήτης

 

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

δημαρχος πλατανια γιαννης μαλανδρακηςΜε μια ιδιότυπη «παρέλαση» θα γιορτάσουν την εθνική επέτειο στον Πλατανιά Χανίων, στέλνοντας μήνυμα προστασίας της δημόσιας περιουσίας αλλά και της ιστορικής μνήμης. Ο τοπικός δήμος και φορείς της περιοχής καλούν σε μηχανοκίνητη πορεία στο ιστορικό πρώην αεροδρόμιο του Μάλεμε, εκεί όπου το 1944 διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος της περίφημης Μάχης της Κρήτης.

 

Αυτόν τον χώρο προορίζει προς πώληση η κυβέρνηση καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μεταβίβασή του από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με τη σειρά του θα φροντίσει για την εξεύρεση αγοραστή…

 

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μιλά στην «Εφ.Συν.» για ιστορική ασέβεια. «Στον χώρο αυτό διεξήχθη μία από τις μάχες που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον σχηματισμό της Ευρώπης όπως την ξέρουμε σήμερα. Δεν πουλιέται η Ιστορία και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εκποίηση σχεδόν 1.000 στρεμμάτων ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους. Η εθνική επέτειος είναι μια ιδανική ευκαιρία να μιλήσουμε για το σεβασμό στην Ιστορία μας».

 

Ο δήμαρχος τονίζει πως στο συγκεκριμένο θέμα η στάση της κοινωνίας είναι συμπαγής, με τις έξι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να συμφωνούν πως δεν θα στείλουν τα στοιχεία που ζητά από τον δήμο η ΕΤΑΔ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, στις 3 μ.μ., με οχήματα εποχής αλλά και με τη συμμετοχή της λέσχης φίλων 4×4 Χανίων, ενώ θα υπάρξει και ευρεία ενημέρωση των συμμετεχόντων για την υπόθεση της προστασίας του τόπου.

 

Σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο του Μάλεμε βρίσκεται το γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι οι Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Κρήτη. Η έκταση αυτή ανήκει στο γερμανικό κράτος και συντηρείται από τους Γερμανούς. «Είναι οξύμωρο να διαφυλάττουν εκείνοι ως κόρη οφθαλμού τη δική τους ιστορική μνήμη και λίγα μέτρα παραπέρα να μας ζητούν να ξεπουλήσουμε τη δική μας» λέει ο δήμαρχος στην «Εφ.Συν.».

 

Scroll to top