Pin It

ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου τους οποίους «κούρεψε» υποχρεωτικά η κυβέρνηση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται επιτροπή που θα επανεξετάσει το ζήτημα των 11.000 μικροαποταμιευτών λαμβάνοντας υπόψη προγενέστερο σχέδιο πρότασης που προέβλεπε τον συμψηφισμό της ζημίας από το PSI+ με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου.

 

Μια πρώτη κουβέντα για το θέμα αυτό, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, πρόκειται να γίνει αύριο στο υπουργείο Οικονομικών. Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία το θέμα της αποκατάστασης των μικροομολογιούχων και μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτό.

 

Εξακολουθεί να καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθεί φόρμουλα που να ξεπερνά τις νομικές διαδικασίες οι οποίες θα κινήσουν τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που υπέστησαν τις ίδιες ζημιές από το «haircut» των ομολόγων τους.

 

Το οικονομικό επιτελείο μελετούσε να αποζημιωθούν κατά προτεραιότητα 9.000 φυσικά πρόσωπα με τίτλους αρχικής αξίας έως 100.000 ευρώ ο καθένας και για τους οποίους αρχικά εξεταζόταν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

 

Υπολογίζεται μάλιστα από αρμόδιους ότι η αποζημίωση των συγκεκριμένων προσώπων θα απαιτούσε κονδύλια περίπου 350 εκατ. ευρώ, αφού οι αρχικές τους τοποθετήσεις κινούνταν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top