10/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναψε φωτιές η Βίλα Αμαλίας

      Pin It

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις αφινιδιαστικές ανακαταλήψεις και την επέμβαση της αστυνομίας για να αναγάγει σε πρώτιστο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από την καυτή πολιτική επικαιρότητα

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Σε πρώτιστο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης ανήγαγε χθες η κυβέρνηση τη Βίλα Αμαλίας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επεμβάσεων της αστυνομίας. Κίνηση απολύτως δικαιολογημένη, αν ληφθεί υπόψη η δυσάρεστη για την κυβέρνηση πολιτική επικαιρότητα: το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και η ανάμιξη του ονόματος του Ευάγγελου Βενιζέλου, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οι διαφαινόμενες απολύσεις στο Δημόσιο φτιάχνουν, ούτως ή άλλως, ασφυκτικό κλοιό για την τρικομματική συγκυβέρνηση. Η Ν.Δ. επανέφερε τη ρητορεία της περί των δύο άκρων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ονόμασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «Σίμο Γκέμπελς Κεδίκογλου», ενώ στην αντιπαράθεση μπήκαν μέχρι και ιστοσελίδες.

 

Η πολιτική κόντρα ξεκίνησε όταν ομάδα νεαρών αλληλέγγυων στους καταληψίες της Βίλας Αμαλίας κατέλαβε συμβολικά τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ανακοίνωσή του καταδίκασε μεν τη συμβολική κατάληψη, καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας «στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης» και πρόσθεσε ότι «η Βίλα Αμαλίας, που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, γελοία πράγματα». Η Νεολαία ΣΥΝ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι «οι μέρες της αυθαιρεσίας και του ακροδεξιού τσαμπουκά με κρατικό μανδύα είναι λίγες και μετρημένες».

 

Σε καταδίκη της συμβολικής κατάληψης προχώρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όμως ο Σίμος Κεδίκογλου αμφισβήτησε τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι είναι υποκριτική η καταδίκη, καθώς και ότι «είναι αδιανόητο να στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πράξεις βίας και ανομίας».

 

Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς -πλέον- κουκουλοφόρους», ενώ υποστήριξε ότι οι αλληλέγγυοι διαδηλωτές δρουν «με την πλήρη κάλυψη της ανακοίνωσης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι «η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη» και αναφερόμενος στα γεγονότα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα».

 

Για «ενθουσιώδη επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη αντισυστημική συμπεριφορά, στον εγκωμιασμό και την υπόθαλψη της βίας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «απέναντι στους εκφραστές της μιζέριας, της μικροψυχίας, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού βρίσκονται οι δυνάμεις της ασφάλειας, της προοπτικής, της δουλειάς, της ανάκαμψης, που θέλει να εκφράζει το ΠΑΣΟΚ».

 

Υπενθυμίζεται ότι παρενέβη και η Χρυσή Αυγή, η οποία με ανακοίνωσή της καλούσε τους κυβερνώντες να επιβάλουν «επιτέλους τον νόμο και να συλλάβουν τους ταραξίες» μιλώντας για δέκα άλλες παρόμοιες καταλήψεις. Λίγα λεπτά μετά, η αστυνομία εισέβαλε στην Κατάληψη Σκαραμαγκά στην Πατησίων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σήκωσε ακολούθως το γάντι δηλώνοντας ότι «εκείνοι που επενδύουν στη βία και την ανομία είναι οι ίδιοι που πετσοκόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, κάνοντας πλάτες στους εαυτούς τους καθώς και στους πλούσιους και ισχυρούς φίλους τους». Την απάντηση ανέλαβε αυτή τη φορά η Ν.Δ. που ανακίνησε τη φήμη που κυκλοφόρησε από ακροδεξιά μπλογκ ότι συνελήφθη ο γιος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ενώ επιτέθηκε και στον ιστότοπο left.gr.

 

«Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι το μόνο στο οποίο αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιώσει τη θέση του στο ένα από τα δύο άκρα, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας, είτε με στελέχη της νεολαίας του, είτε με συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του, σε παράνομες πράξεις πολιτικών του συντρόφων» υποστήριξε η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «το χρηματοδοτούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ left.gr χαρακτηρίζει πράξη αλληλεγγύης την εισβολή στην Αγ. Κωνσταντίνου».

 

Η Κουμουνδούρου απάντησε σκληρά στις δηλώσεις της κυβέρνησης και της Ν.Δ. λέγοντας ότι «Μετά τον Σίμο Γκέμπελς Κεδίκογλου ήρθε η σειρά της ακροδεξιάς δράκας της Ν.Δ. του κ. Σαμαρά να κλιμακώσει το ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας και ασφαλίτικης προπαγάνδας ψεμάτων και διαρροών». Στελέχη μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «η Ν.Δ. σπεύδει να υιοθετήσει διαρροές παρακρατικών κύκλων της ΕΛ.ΑΣ., δείχνοντας ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε πάντως έξω από την αντιπαράθεση. Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Φλώρινα απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και αστειευόμενος δήλωσε: «Κανείς από τους κυβερνώντες δεν ασχολείται με εσάς εδώ, προφανώς επειδή δεν έχετε Βίλα Αμαλίας».

 

[email protected]

 

Scroll to top