10/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψήνεται» η διεθνής επέμβαση

      Pin It

ΜΑΛΙ Την ανάπτυξη 3.000 κυανοκράνων ενέκρινε ο ΟΗΕ μαζί με αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και με στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Σε μείζον διεθνές θέμα εξελίσσεται η κρίση στο Μάλι, καθώς οι ισλαμιστές πολέμαρχοι που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιδρομές και να λεηλατούν πολλά χωριά και κωμοπόλεις.

 

Σε μια απόπειρα διευθέτησης της διογκούμενης κρίσης ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης και του κράτους του Μπενίν, Τόμας Μπόνι Γιάγι, κάλεσε χθες το ΝΑΤΟ να αναπτύξει και αυτό δυνάμεις στο πλευρό των αφρικανικών στρατευμάτων που θα σταλούν στο βόρειο τμήμα του Μάλι για να εκδιώξουν απ' αυτό τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, ο Γιάγι δήλωσε ότι «τράβηξε την προσοχή» του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ για να του ζητήσει να μεσολαβήσει ώστε το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό που θα σχηματιστεί, βάσει απόφασης του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πάντως ο Χάρπερ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά άμεσα στη διευθέτηση της κρίσης που σοβεί στην αφρικανική χώρα.

 

Ο Γιάγι διευκρίνισε ακόμη ότι της εκστρατείας εναντίον των πολεμάρχων πρέπει να ηγηθεί μια αφρικανική δύναμη. Πάντως, αν και ο ΟΗΕ ενέκρινε τον περασμένο μήνα την ανάπτυξη 3.000 επιπλέον κυανοκράνων στο Μάλι, αξιωματούχοι του οργανισμού ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η επιπλέον δύναμη δεν πρόκειται να αναπτυχθεί πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διάστημα εξαιρετικά μεγάλο για τη δραστική αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Ηδη αρκετά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία (το Μάλι ήταν πρώην γαλλική αποικία), δήλωσαν έτοιμα να βοηθήσουν στην εκπαίδευση μιας αφρικανικής δύναμης η οποία θα αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, αρνήθηκαν ωστόσο να στείλουν δυνάμεις τους στη χώρα.

 

Θυμίζουμε ότι η κατάσταση στο Μάλι ξέφυγε από κάθε έλεγχο πέρυσι όταν ισλαμιστές και μέλη της φυλής Τουαρέγκ κατέλαβαν σε χρόνο ρεκόρ ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας (μια περιοχή με έκταση ίση με αυτήν της Γαλλίας) λόγω του χάους που επικράτησε αμέσως μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

 

Σε αυτούς προστέθηκαν και μαχητές που είχαν στρατολογηθεί ως μισθοφόροι στο πλευρό του Μουαμάρ Καντάφι μετά την ανατροπή του το 2011. Ωστόσο η συμμαχία μεταξύ Τουαρέγκ και ισλαμιστών διαλύθηκε και πλέον οι δεύτεροι ελέγχουν όλα τα αστικά κέντρα στα οποία έχουν επιβάλει τη σκληρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

 

Απόπειρα διευθέτησης της κρίσης, αλλά με ισχνές πιθανότητες επιτυχίας, κάνει και η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο και γι' αυτό τον λόγο αύριο Παρασκευή θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των ισλαμιστών, των Τουαρέγκ και της κυβέρνησης του Μάλι στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Scroll to top