29/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κουμπάρος ο Σόιμπλε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Το ντιλ για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού λέει: όχι στα ευρωομόλογα, ναι στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ίσως στην τραπεζική ένωση.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Το ντιλ για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού λέει: όχι στα ευρωομόλογα, ναι στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ίσως στην τραπεζική ένωση…

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Την καθιέρωση μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποφάσισε –σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων- στην πρώτη της συνεδρίαση η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τα οικονομικά θέματα, στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

 

Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί πιθανότατα αφορά την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες σε κρίση χώρες.

 

Προτού ξεκινήσει ο χθεσινός πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, το στέλεχος του SPD, Σάσα Φογκτ, είχε δηλώσει ότι «στόχος των Σοσιαλδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις αυτές είναι η καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε τα έσοδα από τον φόρο αυτό να διατεθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

 

Αυτό επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπο-ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών που ασχολείται ειδικά με τα θέματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

 

Το ίδιο έπραξε –σε κοινές τους δηλώσεις– και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, στην ίδια υπο-ομάδα, Χέρμπερτ Κόιλ.

 

Οπως είπαν, «συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Γερμανία πρέπει να λάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να στρέψει πιο ενισχυμένες τις οικονομικές προσπάθειες προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία».

 

Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες μεταξύ τους στο θέμα της τραπεζικής ένωσης.

 

Σύμφωνα με τον Σουλτς, στις συνομιλίες τους δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο τα ευρωομόλογα, καθώς –όπως είπε ο ίδιος– «για την ώρα υπάρχουν αρκετά νομικά προβλήματα».

 

Να θυμίσουμε ότι χθες το απόγευμα ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με την ομάδα που ασχολείται ειδικά με τα θέματα οικονομίας.

 

Επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών είναι ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, και των Σοσιαλδημοκρατών, ο δήμαρχος του Αμβούργου, Σολτς.

 

Η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί με τα θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας, ενώ παράλληλα χθες ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις και η υπο-ομάδα που ασχολείται ειδικά με τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ρόιλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σοσιαλδημοκράτη Σουλτς.

 

Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στις διαπραγματεύσεις αυτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει πολύ διαφορετικές απόψεις για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική από ό,τι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Πάντως –σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων– φαίνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες εγκαταλείπουν τη διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών και πιθανότατα εκεί θα εξακολουθήσει να προΐσταται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Αλλωστε, για τους Γερμανούς θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών και μια αντικατάστασή του θα ήταν ενάντια στη βούληση της κοινής γνώμης, που τον εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία.

 

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε με δηλώσεις του εμμένει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ως πυρήνα της οικονομικής του πολιτικής. Ο ίδιος δηλώνει πως θα πράξει τα πάντα για να αντισταθεί στις προθέσεις των Σοσιαλδημοκρατών να φορολογήσουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Και κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται πως θα το πετύχει. Τώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, το τοπίο παρουσιάζεται θολό. Η συμφωνία που έχουν κάνει Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες μιλά για προοπτική να ορκιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Ομως, χθες, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, θόλωσε ακόμη πιο πολύ τα νερά, με δηλώσεις στις οποίες ανέφερε πως «όλοι θα θέλαμε να ορκιστεί κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί από τώρα να εγγυηθεί κάτι τέτοιο».

 

Scroll to top