29/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η χρεοκοπία που έζησα

ΗΠΑ Πώς βίωσε το κλείσιμο της κεντρικής κυβέρνησης ένας άρτι αφιχθείς στη χώρα Ελληνας.
      Pin It

ΗΠΑ Πώς βίωσε το κλείσιμο της κεντρικής κυβέρνησης ένας άρτι αφιχθείς στη χώρα Ελληνας

 

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Στην Ελλάδα την περιμέναμε, στις ΗΠΑ τελικά την είδαμε. Την τεχνητή, επιλεκτική, με ή χωρίς επιθετικό προσδιορισμό χρεοκοπία. Μπορεί να ονομάστηκε κλείσιμο (shutdown) της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά στην ουσία ήταν μια μίνι χρεοκοπία 16 ημερών, που λίγο έλειψε να φέρει και μια πραγματική χρεοκοπία που θα δημιουργούσε τρομερούς κλυδωνισμούς στην ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία. Οι περιπτώσεις της Αμερικής και της χώρας μας είναι διαφορετικές και δεν πρέπει να συγχέονται, όμως η αδιαλλαξία κάποιων πολιτικών επηρεάζει και εδώ τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που παραμένουν όμηροι στους… τηλεοπτικούς δέκτες τους.

 

Πολλά από τα γεγονότα έγιναν μόνο για τις κάμερες: κλειστό το Αγαλμα της Ελευθερίας με τουρίστες να κάνουν τα έντονα παράπονά τους και την κυβέρνηση να λέει πως οι Ρεπουμπλικανοί φταίνε γι’ αυτή τη μαύρη σελίδα, υπερήλικες βετεράνοι να επισκέπτονται το μνημείο για τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουάσινγκτον και το βρίσκουν κλειστό για να έχει επιχειρήματα και η άλλη πλευρά για την αναλγησία του Ομπάμα και το Tea Party να φοράει γάντια και να καθαρίζει πάρκα που «αφέθηκαν στην τύχη τους». Πίσω όμως από την κοινωνία του θεάματος, υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι: η εργαζόμενη στο social security (κάτι σαν το δικό μας ΙΚΑ) που έμεινε απλήρωτη, ο βετεράνος του Βιετνάμ που στερήθηκε τη σύνταξή του και δεν είχε χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη (ακόμα και τώρα μεγάλη μερίδα των αστέγων στις ΗΠΑ προέρχεται από αυτή την ομάδα) και ολόκληρες οικογένειες που δεν κυνηγάνε πλέον το αμερικάνικο όνειρο αλλά απλά τα προς το ζην διαβιώντας paycheck to paycheck, όπως λένε εδώ.

 

Οι μέρες περνούσαν, κοινός τόπος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών δεν μπορούσε να βρεθεί και η απελπισία ή η απαξίωση του κόσμου μεγάλωνε: το 74% δήλωσε απογοητευμένο με τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών και το 61% με τις επιδόσεις των Δημοκρατικών, σύμφωνα με έρευνα του ABC και της «Washington Post». «Η πολιτική μας έγινε σαν της Ελλάδας. Μάχες στα παράθυρα, μικροκομματικά παιχνίδια και καμία ειλικρινής διάθεση για συνεργασία», μου είπε Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός. Μήλον της Εριδος δεν ήταν άλλο από το Obamacare, με το οποίο πιθανόν μείνει στην Ιστορία ο Αφροαμερικανός πρόεδρος, αλλά δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται, αφού μάλλον θα θησαυρίσουν ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Χαμένο βγήκε και το υπερσυντηρητικό Tea Party, ο εξτρεμισμός του οποίου δίχασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έκανε επενδυτές και τραπεζίτες να τραβάνε τα μαλλιά τους αγωνιώντας για την πιθανή χρεοκοπία που θα σήμαινε τεράστιες απώλειες. Η λύση βρέθηκε την τελευταία στιγμή με αρκετούς Αμερικανούς να ξεφυσάνε με ανακούφιση σκεπτόμενοι «και μη χειρότερα» και το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου και τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει να ξανατεθεί στο τραπέζι το όριο του χρέους.

 

Scroll to top