Pin It

 Tης Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Με μελανά χρώματα περιγράφει η «Wall Street Journal» τις συνθήκες ζωής στην καρδιά της Αθήνας, ιδιαίτερα γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Το εμπορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, που κάποτε έσφυζε από κόσμο, πολυκαταστήματα, καφετέριες και ξενοδοχεία, έχει μετατραπεί σε «εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης» γράφει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Γκόρντον Φέρκλαφ.

 

Η πλατεία περιβάλλεται τώρα από άδεια μαγαζιά, ετοιμόρροπα ξενοδοχεία που «φυτοζωούν», εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών, ιερόδουλες και μετανάστες. «Ηταν η δική μας Times Square και τώρα έχει γίνει Βαγδάτη» λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αχίλλειον».

 

Στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας ξεσπούν συχνά «μάχες» μεταξύ ακροδεξιών, που επιτίθενται στους μετανάστες, και αναρχικών, που πολεμούν τον φασισμό και θέλουν να προστατεύσουν τους ξένους, αναφέρει η «WSJ». Φιλοξενεί μάλιστα καταγγελίες μετανάστη ότι η Αστυνομία όχι μόνο τους κακομεταχειρίζεται αλλά τους κλέβει, από μετρητά μέχρι κινητά τηλέφωνα. Τις καταγγελίες διαψεύδει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. Ζοφερή είναι η περιγραφή του δράματος των τοξικομανών: εύκολα βρίσκει κάποιος μια δόση ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης με λιγότερο από 7 δολάρια, οι μολυσματικές ασθένειες καραδοκούν, οι ναρκομανείς, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, πουλούν ακόμη και τις καθαρές σύριγγες, που τους μοιράζουν δωρεάν μέλη του ΟΚΑΝΑ.

 

Με την οικονομία «ετοιμοθάνατη», το κράτος αδυνατεί να βοηθήσει. «Το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς εισέρχεται στον έκτο χρόνο ύφεσης. Αποτελεί προειδοποίηση προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε κρίση για το πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η πτώση, όταν φτάσει το σημείο καμπής», γράφει η «WSJ».

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

Scroll to top