29/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Διεκδικούν 2,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

      Pin It

Με διαδικασίες εξπρές στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης θα συζητηθούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αγωγές τεσσάρων ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» (η άδεια λειτουργίας της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008), με τις οποίες ζητούν συνολικά από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του πλημμελούς ελέγχου που ασκούσαν τα εποπτικά όργανα του Δημοσίου στην ασφαλιστική εταιρεία.

 

Οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς Πρόνοια» διάφορα επενδυτικά προγράμματα, κατέβαλαν υψηλά εφάπαξ ασφάλιστρα και στη λήξη των συμβολαίων θα έπαιρναν το κεφάλαιο και bonus. Χαρακτηριστικό είναι πως ασφαλισμένος κατέβαλε 1.087.983 ευρώ για την αγορά μεριδίων του προγράμματος «Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο» και με τη δεκαετή λήξη του συμβολαίου του θα ελάμβανε το ποσό του 1.512.605 ευρώ και bonus 229.273 ευρώ.

 

Ο ασφαλισμένοι καταλογίζουν στο Δημόσιο πλημμελή έλεγχο αφού, όπως αναφέρουν, το έτος 2000 η «Ασπίς» είχε ζημιά 58.265.140 ευρώ και οι κρατικοί φορείς, αν και όφειλαν από τη νομοθεσία να υπολογίσουν το περιθώριο φερεγγυότητας του ασφαλιστικού Ομίλου Ασπίς, δεν το έπραξαν.

 

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ασφαλισμένοι, δεν ελέγχθηκαν οι ενέργειες του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Ασπίς» και έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος έλεγχε άμεσα και έμμεσα το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας και -όπως λένε- παραπλανούσε τους ασφαλισμένους σχετικά με τη φερεγγυότητα της «Ασπίς».

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top