10/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνουν τα προαπαιτούμενα

      Pin It

Με εντολή Σαμαρά πρέπει να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου η τρόικα να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση, μέσα στον Ιανουάριο, της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Στη σκιά των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες εντολή στο οικονομικό επιτελείο να κλείσουν άμεσα τις νομοθετικές εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα πριν από το EuroWorking Group της Δευτέρας.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ευρεία σύσκεψη χθες στην οδό Νίκης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ξεκαθάρισε πως πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα οι νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης (9,2 δισ. ευρώ) του 3ου Μνημονίου μέσα στον Ιανουάριο.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας άρχισαν τη συλλογή των στοιχείων που αφορούν τα προαπαιτούμενα, ενόψει της άφιξης των επικεφαλής και του EuroWorking Group της Δευτέρας, που θα προετοιμάσει το πόρισμα για το Eurogroup που θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα.

 

Η πρώτη εκκρεμότητα έκλεισε αμέσως μετά τη σύσκεψη, καθώς πρώτος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ορίστηκε ο νυν γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Θεοχάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί στην επίβλεψή του τη ΓΓΠΣ.

 

Η δεύτερη βασική εκκρεμότητα, που αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι αύριο, οπότε θα ψηφιστεί στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι αύριο πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί επισήμως προς κύρωση στη Βουλή.

 

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές από τη Βουλή (αύριο πιθανόν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, χωρίς να αποκλείεται να μείνει ανοιχτή η Βουλή και το Σάββατο), αφορούν:

 

1. ΕΣΠΑ (ΦΕΚ 246) για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.

 

2. Τροποποίηση κανόνων δανειακής σύμβασης (ΦΕΚ 240) που ορίζει ότι «ούτε το δικαιούχο κράτος-μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης».

 

3. Επιχορήγηση Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΦΕΚ 238).

 

4. Μισθολογικά θέματα (ΦΕΚ 229).

 

5. Προαπαιτούμενα που δεν είχαν ενταχθεί στο Μνημόνιο 3 (ΦΕΚ 237), όπως η παρακολούθηση των οικονομικών των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και άλλων φορέων του Δημοσίου ή ζητήματα υπουργείου Παιδείας.

 

6. Ρυθμίσεις για τα ταξί (ΦΕΚ 224).

 

7. Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, καλύπτεται με άλλες τρεις πράξεις.

 

8. Οι εκκρεμότητες ως προς το «Ερρίκος Ντυνάν».

 

9. Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της προσωρινής ενιαίας διοικούσας επιτροπής για τα θέματα ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά «καταλύετε τον κοινοβουλευτισμό» αναφερόμενος στις διαδικασίες που ακολουθούν ως προς τις ΠΝΠ.

 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατήγγειλε για άλλη μια φορά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την τακτική να νομοθετεί τα επαχθή μνημονιακά μέτρα με ΠΝΠ.

 

Scroll to top