Pin It

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μοίρασαν χθες στα λόγια πάνω απο 6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Υποσχέσεις για προσέλκυση επενδύσεων και ένα τσουβάλι λεφτά με πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας μοίρασαν στα λόγια χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υπό τους ήχους του «λουκέτου» που αποφάσισε να βάλει αιφνιδίως στο εργοστάσιό της στο Λουτράκι η πολυεθνική Pepsico-ΗΒΗ.

 

Η είδηση, ότι άλλη μια μεγάλη πολυεθνική συρρικνώνει αντί να διευρύνει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, «χάλασε» τη σούπα της κυβέρνησης που με την προσωπική παρουσία Σαμαρά χθες στις «προγραμματικές δηλώσεις» του υπουργείου Ανάπτυξης, θέλησε να παίξει πάλι με τις εντυπώσεις και να δείξει ότι η προσέλκυση επενδυτών και η ρευστότητα στην αγορά αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανέφερε πάντως ούτε μια φορά τη λέξη «ανάπτυξη», επανέλαβε όμως πολλάκις την καραμέλα των επενδύσεων, τις οποίες όπως είπε «θα προσελκύσουμε, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα».

 

Την ίδια ώρα που στην πραγματική οικονομία καταγράφεται φυγή κεφαλαίων, ενώ οι τραπεζίτες διαμηνύουν πως θα χρειαστούν περισσότερα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση και πως ρευστό στην αγορά δεν πρόκειται να πέσει πριν περάσει τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε χθες ότι… λεφτά υπάρχουν και θα προέλθουν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Με βάση το… «χρονοδιάγραμμα» που παρουσίασε χθες ο Κ. Χατζηδάκης για το 2013:

 

- Από το ΕΣΠΑ θα προέλθουν 3,89 δισ. ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης αν η χώρα προλάβει να τα απορροφήσει μέσα στο 2013.

 

- Μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αποδεσμευτούν επιπλέον κονδύλια 400 εκατ. ευρώ από τα 1,44 δισ. ευρώ που προβλέπονται.

 

• Στις 14 Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εταιρειών από το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

 

• Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής χαμηλότοκων δανείων από το ΕΤΕΑΝ ύψους 680 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης.

 

• Αλλα 450 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το «ξεπάγωμα» των κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ οίκον.

 

• Τέλος, από τον Επενδυτικό Νόμο θα διατεθούν για το 2013 κονδύλια συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ.

Scroll to top