ΓΕΡΜΑΝΙΑ Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω του κινητού της Μέρκελ παρακολουθούσαν τους ηγέτες της Ευρώπης και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, οπότε και οι συνομιλίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Την «καρδιά» της Ευρώπης, μέσω του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ, φαίνεται να παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί από την πρεσβεία τους στο κέντρο του Βερολίνου, όπως αποκάλυψε το περιοδικό «Σπίγκελ».
Και όλα αυτά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ευρώπη, όπου τα τηλεφωνήματα της καγκελαρίου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν βαρύνουσας σημασίας.
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε είναι ότι η NSA στη Γερμανία δεν είχε εγκαταστήσει κέντρο παρακολούθησης μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στη Φρανκφούρτη και είναι πολύ πιθανό στόχος τους να ήταν η οικονομική καρδιά της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οπως και στις υπόλοιπες 19 ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι ΗΠΑ είχαν εγκαταστήσει συστήματα παρακολουθήσεων στις πρεσβείες τους, έτσι και στο Βερολίνο η ειδική αυτή κατασκευή βρίσκεται στην ταράτσα της αμερικάνικης πρεσβείας, δίπλα από την Πύλη του Βραδενμβούργου και σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την Καγκελαρία.
Βερολίνο – Αθήνα
Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το περιοδικό «Σπίγκελ» αποκαλύπτουν πως στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στην Μόσχα και στη Βιέννη οι ειδικές αυτές κατασκευές δεν περιείχαν απλώς τα συστήματα παρακολούθησης, τα οποία και λειτουργούσαν αυτόματα, αλλά ήταν και επανδρωμένες με πράκτορες της NSA, οι οποίοι ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στις πρεσβείες τους.
Το περιοδικό «Σπίγκελ» φωτογράφισε με θερμικές κάμερες την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο και διαπίστωσε πως ο κλωβός στην ταράτσα της πρεσβείας εκπέμπει πολύ μεγαλύτερη θερμότητα από το υπόλοιπο κτίριο, άρα οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι εκεί βρίσκονται ηλεκτρονικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.
Το υλικό κατασκευής του κλωβού είναι «διηλεκτρικό», ώστε να συλλαμβάνονται ακόμη και τα πιο ασθενή σήματα από κινητά, διαδικτυακές συνδέσεις και ασύρματες επικοινωνίες.
Το εσωτερικό του –λένε- μοιάζει με συσκοτισμένο θάλαμο επιχειρήσεων πολεμικού πλοίου.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Σπίγκελ», υπήρχε ειδικό πρόγραμμα για τους ηγέτες της κάθε χώρας που βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης, με την ειδική κωδική ονομασία «Leaderships Intentions».
Στο πρόγραμμα αυτό την Ουάσινγκτον ενδιέφερε –σε κάθε χώρα- κατά σειρά η οικονομική σταθερότητα, η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, αλλά και θέματα βιομηχανικής κατασκοπίας.
Οργή στη Γερμανία
Στο Βερολίνο μετά τις αποκαλύψεις κυριαρχεί πραγματική οργή, καθώς η καγκελάριος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί στην κυριολεξία «ξεφτίλισαν» τους Ευρωπαίους.
Η στενή παρακολούθησή της –όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα του «Σπίγκελ»- ξεκίνησε το 2002 και τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2013, μόλις μία εβδομάδα προτού ο πρόεδρος Ομπάμα επισκεφθεί το Βερολίνο.
Στις 10 Οκτωβρίου του 2013 το περιοδικό «Σπίγκελ» ενημέρωσε την Καγκελαρία ότι έχει πληροφορίες πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν το κινητό της Ανγκελα Μέρκελ.
Τότε η Καγκελαρία διέταξε αμέσως τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να ελέγξουν τα στοιχεία αυτά και όταν ύστερα από λίγο επιβεβαιώθηκε η εγκυρότητα των πληροφοριών του περιοδικού, ο σύμβουλος της καγκελαρίου, Κρίστιαν Χόιζγκεν, τηλεφώνησε στην Ουάσινγκτον στη σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου, Σούζαν Ράις.
Εκείνη σε δεύτερο τηλεφώνημα που του έκανε έπειτα από λίγες ώρες τού είπε πως ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι γίνονται παρακολουθήσεις ηγετών.
Η αντίδραση της Ουάσινγκτον προκάλεσε αμηχανία στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν γνώριζε με ποιον τρόπο να αντιδράσει.
Δυναμικές αντιδράσεις
Οταν όμως διαπίστωσε πως ο πρόεδρος Ολάντ –στη Γαλλία- προχωρά σε δυναμικές αντιδράσεις απέναντι στις αμερικανικές παρακολουθήσεις, έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των δύο Ευρωπαίων ηγετών, μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ομπάμα και του διαμαρτυρήθηκε σε πολύ έντονο ύφος.
Τώρα η Γερμανία σχεδιάζει ποιες θα είναι όχι μόνο οι δικές της αντιδράσεις, αλλά συνολικά της Ευρώπης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη εξεταστική συνεδρία της γερμανικής Βουλής στις 28 Νοεμβρίου.
Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να παγώσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση όμως τα γερμανικά ΜΜΕ προβλέπουν «νέα εποχή παγετώνων» στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Ευρώπης.