Pin It

Της Ελλης Πάνου

Η επόμενη μέρα μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας βρήκε την Ιταλία σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις πλέον κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη, η χώρα ζει σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που θυμίζει πολύ την αστάθεια και την αβεβαιότητα της μεταπολεμικής περιόδου.

 

 

 

Κανείς δεν γνωρίζει με ποιο σύστημα θα γίνουν οι εκλογές, ποια είναι τα κόμματα και οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν και πώς θα εκδηλωθεί ο θυμός των Ιταλών για την επώδυνη λιτότητα που τους έχει επιβληθεί.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανός νικητής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αναζητά εν μέσω διχαστικής διαμάχης τον ηγέτη που θα το οδηγήσει πάλι στην εξουσία, με τον γενικό γραμματέα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να αμφισβητείται από τον κατά πολύ νεότερο του, ανερχόμενο αστέρι, δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι.

 

Από την άλλη πλευρά, το μέχρι πριν από ένα χρόνο κυρίαρχο κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κινδυνεύει με αποσύνθεση, με τον καβαλιέρε να προσπαθεί να επιβιώσει, θολώνοντας όσο μπορεί τα νερά με εκβιασμούς και απειλές. «Στο κόμμα του αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι», υποστηρίζει η εφημερίδα La Repubblica, εκτιμώντας ότι οι δυσαρεστημένοι στους κόλπους του κόμματος δεν αποκλείεται τελικά να ανεξαρτητοποιηθούν. «Ο Μπερλουσκόνι επιδιώκει να ρίξει την κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές», έγραφαν χθες ιταλικές εφημερίδες, εκτιμώντας ότι τα πολιτικά κέντρα της Ρώμης ήδη προετοιμάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, στα οποία πρωταγωνιστεί ο Μάριο Μόντι.

 

Προ ημερών, γράφει πολύ γλαφυρά η εφημερίδα Financial Times, «με τους μπλε φάρους στις λιμουζίνες αναμμένους, ένα κομβόι επισήμων και των σωματοφυλάκων τους διέσχισαν τη Ρώμη, σταματώντας την κυκλοφορία: πολιτικοί, τραπεζίτες, ρωμαιοκαθολικοί ιερείς, διπλωμάτες, αστέρια του θεάματος και ο καθηγητής-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, όλοι καλεσμένοι του δισεκατομμυριούχου τού real estate Φραντσέσκο Καλταγκιρόνε, που ήθελε να γιορτάσει την επανεκκίνηση της εφημερίδας του, της Il Messaggero, στην επέτειο των 134ων χρόνων από την πρώτη της κυκλοφορία.

 

«Οπως επισήμαναν ορισμένοι καλεσμένοι -γράφουν οι FT- «δεν ήταν σαφές ποιος «φλέρταρε» με ποιον. Αλλά με τη φημολογία να δίνει και να παίρνει για το μέλλον του Μ. Μόντι μετά το τέλος της θητείας της τεχνοκρατικής κυβέρνησής του, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο γαμπρός του οικοδεσπότη και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος UDC, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, ηγείται πλέον ανοιχτά της εκστρατείας για να παραμείνει ο Μόντι στο αξίωμα».

 

Ολη αυτή η σεναριολογία διαδραματίζεται μέσα σε ένα κλίμα ήδη προεκλογικό, αφού σε 10 ημέρες αναμένεται να γίνει ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού της παράταξης.

 

Ενώ στις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να στήσει κάλπες, για μια ανάλογη διαδικασία, και η μπερλουσκονική Κεντροδεξιά, η οποία πρέπει επειγόντως να περιορίσει τις απώλειες για τον «Λαό της Ελευθερίας», αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις τα ποσοστά του έχουν βυθιστεί στο 17%, με την Κεντροαριστερά να κυμαίνεται στο 30%.

 

Ορισμένοι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ο καβαλιέρε ίσως ετοιμάζει μια «μεγάλη έκπληξη»: να προσπαθήσει να ορίσει διάδοχό του τη μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι, 46 ετών, πρόεδρο του τηλεοπτικού ομίλου Φίνινβεστ.

Scroll to top