30/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικάζεται ο Μεχμέτ Γιαϊλά

Κινδυνεύει η ζωή Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα που κάνει ένα μήνα απεργία πείνας μαζί με τρεις συντρόφους του. Σήμερα εκδικάζεται το αίτημα για την απέλασή του.
      Pin It

Κινδυνεύει η ζωή Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα που κάνει ένα μήνα απεργία πείνας μαζί με τρεις συντρόφους του. Σήμερα εκδικάζεται το αίτημα για την απέλασή του

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Eκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο Πειραιά στις 13.00 το αίτημα απέλασης στην Τουρκία του 33χρονου πολιτικού πρόσφυγα και απεργού πείνας Μεχμέτ Γιαϊλά.

 

Ο Γιαϊλά, ενεργός από τα φοιτητικά του χρόνια στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης στους άλλους τρεις συντρόφους του και απεργούς πείνας, για τους οποίους υπάρχει απόφαση απέλασης (για τον δικηγόρο Αχμέτ Ντουζγκούν Γιουκσέλ στη Γερμανία, για τον Ερντογάν Τσακίρ στη Γαλλία και για τον συγγραφέα και συνδικαλιστή Χασάν Μπιμπέρ στην Τουρκία). Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου για την οριακή πλέον κατάσταση της υγείας τους εκπέμπει η παθολόγος που τους εξέτασε Ολγα Κοσμοπούλου:

 

Βλάβη στην υγεία

 

«Ο M. Γιαϊλά έχει χάσει συνολικά 8 κιλά. Εμφανίζει έντονη καταβολή ενώ αναφέρει συχνές λιποθυμικές τάσεις. Εμφανίζει αιμοδυναμική αστάθεια με ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία κατά τη βάδιση λίγων μέτρων. Επιπλέον εμφανίζει αιμωδίες άκρων χειρών, ουλίτιδα και σοβαρές διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Ο Χασάν Μπιμπέρ, 55 ετών, έχει χάσει συνολικά 6 κιλά. Εμφανίζει έντονη καταβολή, ορθοστατική υπόταση, που συνοδεύεται από αίσθημα σκοτοδίνης κατά την έγερση, και διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Εχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Ο Ερντογάν Τσακίρ, 48 ετών, έχει χάσει συνολικά 9 κιλά. Εμφανίζει έντονη καταβολή και χαμηλή αρτηριακή πίεση χωρίς ορθοστατικά φαινόμενα. Επίσης έχει σοβαρές διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα. Εχει μεγάλη απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Εμφανίζει ουλίτιδα εκ της ασιτίας». Επί ένα μήνα δεν έχει γίνει σε κανέναν τους πλήρης αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, ούτε έχει προταθεί σε κανέναν τους μεταφορά σε νοσοκομείο. Και οι τρεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι το τέλος. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη την αδυναμία παροχής οποιασδήποτε επείγουσας ιατρικής φροντίδας μέσα στις φυλακές, υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος ανθρωπιστικής τραγωδίας» εξηγεί η Ολγα Κοσμοπούλου. Την ίδια ώρα με τη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Δήμου Αθηναίων μέσα σε 8 μέρες οι απεργοί πείνας προσήχθησαν από την πλατεία Συντάγματος 7 φορές ενώ έγιναν και 21 προσαγωγές αλληλέγγυων.

 

Πορεία απ’ τα Προπύλαια

 

Κατηγορήθηκαν η Φαδίκ Αντιγιαμάν και τρία μέλη της επιτροπής για «ρύπανση περιβάλλοντος» εξαιτίας ανάρτησης πανό, οδηγήθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν. Η Φαδίκ Αντιγιαμάν, μητέρα 2 παιδιών και μέλος του Συλλόγου αλληλεγγύης στις οικογένειες πολιτικών κρατουμένων, συνεχίζει την απεργία πείνας στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην οδό Τζαβέλλα 3, στα Εξάρχεια.

 

Αύριο το απόγευμα στις 18.00 στα Προπύλαια οργανώνεται συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία, ενώ την Παρασκευή στις 19.00 στον χώρο ΚΑΠΑ (Σπ. Τρικούπη 39-41) προβάλλεται η ταινία «F TİPİ FİLM», η οποία περιγράφει τα λευκά κελιά στην Τουρκία.

 

● Απεργία πείνας ξεκίνησαν στις 28/10 η αρραβωνιαστικιά και η μητέρα του Μ. Γιαϊλά μπροστά στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Scroll to top