ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ενα αυταρχικό κράτος με συνεχιζόμενες μαζικές συλλήψεις των πολιτικών αντιπάλων της χτίζει, παρά τις εξαγγελίες της, η μεταβατική κυβέρνηση
Της Ελλης Πάνου
Παρά τις υποσχέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου ότι θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της δημοκρατίας, τα σχέδια και τα έργα της, καθώς κι αυτά του στρατού που τη στηρίζει, είναι ενδεικτικά της βαθιάς εδραίωσης της παλιάς τάξης που κυβερνούσε επί δεκαετίες υπό τον ανατραπέντα Χόσνι Μουμπάρακ.
Μετά τις μαζικές συλλήψεις των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον περασμένο Αύγουστο, το ξεκαθάρισμα φαίνεται ότι συνεχίζεται και, από χθες,στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των ισλαμιστών, Εσάμ ελ Εριάν, αφού εντοπίστηκε σε σπίτι στο Νέο Κάιρο, όπου κρυβόταν αυτούς τους μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ολοι -ο Εριάν, μαζί με τον έκπτωτο πλέον πρώην πρόεδρο Μοχάμετ Μόρσι κι άλλα 13 στελέχη της Αδελφότητας- θα προσαχθούν τη Δευτέρα στο δικαστήριο με μια μακρά λίστα κατηγοριών, μεταξύ αυτών την υποκίνηση της βίας, που σύμφωνα με τον εισαγγελέα προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στις συγκρούσεις του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η σύλληψη του Εριάν ήταν αφορμή για νέο γύρο επεισοδίων. Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Σπουδών Αλ Αζχαρ, βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας (που εκλήθησαν από τον πρύτανη), έσπασαν παράθυρα, κατέστρεψαν έπιπλα και μηχανήματα και κάλυψαν τους τοίχους με γκράφιτι με συνθήματα κατά του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, όπως «Ο στρατηγός Σίσι είναι σκυλί – Κάτω ο αφέντης του στρατού». Οι διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι ήταν σαφείς: «Να συλλάβετε όποιον βλέπετε μπροστά σας», φώναζε ο αξιωματικός, «φέρτε μου όλους αυτούς τους νεαρούς. Οταν βλέπετε κάποιον, να τον πιάνετε αμέσως».
Οι επικριτές της μεταβατικής κυβέρνησης -μεταξύ αυτών οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί της αντιπολίτευσης- την κατηγορούν ότι γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική, καταπνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή και περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου, ενώ τώρα επιδιώκει να θέσει υπό απαγόρευση και τις διαδηλώσεις, με νομοσχέδιο που δίνει διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία.
Επιστροφή στρατηγού
Στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και δημοσίευμα της «New York Times», σύμφωνα με το οποίο, επανέκαμψε πιο ισχυρός από ποτέ ο στρατηγός Μοχάμεντ Φαρίντ ελ Τοχάμι, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να «ξεριζώσει» τη διαφθορά επί Μουμπάρακ και ο οποίος παύθηκε από το αξίωμα του από τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Τοχάμι έγινε στη συνέχεια στόχος εισαγγελικής έρευνας και η καριέρα του φάνηκε να τελειώνει πολύ άδοξα. Τώρα επιστρέφει με τις ευλογίες του φίλου του, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η «επανένταξη» του στρατηγού Τοχάμι ήταν από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο Σίσι, μετά την ανατροπή του Μόρσι -γράφει η αμερικανική εφημερίδα- αναθέτοντάς του τη γενική υπηρεσία πληροφοριών, ένα από τα πιο ισχυρά αξιώματα στην Αίγυπτο. Δυτικοί διπλωμάτες αλλά και Αιγύπτιοι που διατηρούν στενές επαφές με την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Τοχάμι είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της βίαιης καταστολής των δραστηριοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με στόχο την εξόντωση της οργάνωσης. Οι επικριτές του λένε ότι ο στρατηγός ήταν το δεξί χέρι του Μουμπάρακ και ο θεματοφύλακας ενός συστήματος διαφθοράς και ατιμωρησίας που οδήγησε στη λαϊκή εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του τότε καθεστώτος.