16/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κάμερον σε ρόλο… Σαρκοζί

      Pin It

Λονδίνο. Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

«Η Μεγάλη Βρετανία δεν αρνείται την πιθανότητα περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία». Τη δήλωση αυτή δεν την έκανε κάποιος τυχαίος, ούτε κάποιος αναλυτής, αλλά ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντ. Μάλιστα, η δήλωση έγινε στο BBC, πράγμα που δείχνει ότι η Βρετανία θέλει να δημοσιοποιήσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό τις προθέσεις της και πιθανότατα να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το τι μέλλει γενέσθαι.

 

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Βρετανίας

 

Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε, εδώ στο Λονδίνο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Συρία. Στην ατζέντα εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια και τις πιθανές διπλωματικές λύσεις στο θέμα εξετάστηκε και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Η Ντάουνιγκ Στριτ αργά χθες το βράδυ άφησε να διαρρεύσει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύει «πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπιστεί».

 

Εκτός από τον Ντέιβιντ Κάμερον, στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, τις επόμενες μέρες ο Κάμερον θα προσπαθήσει να πείσει τον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Δύση πρέπει να κάνει κάτι άμεσα για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπως αυτή του Κοσόβου της δεκαετίας του 1990.

 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Βρετανίας με την αντιπολίτευση της Συρίας

 

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, έχει προγραμματίσει σήμερα συνάντηση, εδώ στο Λονδίνο, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Συρίας για να συζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Βρετανία να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Χέιγκ ήδη έχει δηλώσει ότι το θέμα της Συρίας αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα» για τη Βρετανία και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Στρατιωτική βοήθεια

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία ήδη έχει δώσει αντιαεροπορικά όπλα στην αντιπολίτευση της Συρίας και εδώ και καιρό ενθαρρύνει τις Αραβικές χώρες να προμηθεύουν με οπλικά συστήματα τους αντάρτες της χώρας. Προς το παρόν, μόνο η Ρωσία και η Κίνα έχουν εναντιωθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

 

Κάποιοι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν τις κινήσεις της Δύσης με σκωπτικό μάτι, υποστηρίζουν ότι, μετά τις αμερικανικές εκλογές, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης όχι απλά είναι πιθανό άλλα σίγουρο. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι «οι Βρετανοί θέλουν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Κάτι σαν τον ρόλο που έπαιξε η Γαλλία στην περίπτωση της Λιβύης».

 

Την άποψη αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η Συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, το Λονδίνο δείχνει να υστερεί σε «πρωτοβουλίες» διεθνούς βεληνεκούς, πράγμα για το οποίο οι επικριτές του, εδώ στη Βρετανία, τον κατηγορούν με κάθε ευκαιρία.

 

Ετσι, η κατάσταση στη Συρία αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον Βρετανό πρωθυπουργό από τη μια να ενισχύσει το προφίλ του στον δυτικό κόσμο και από την άλλη να αυξήσει τη δημοτικότητά του μέσα στη χώρα, η οποία, σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο ναδίρ.

[email protected]

 

Scroll to top