31/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για πρώτη φορά ο Μπερτράν Καντά μιλάει για τον φόνο της Μαρί Τρεντινιάν

«Διέπραξα κάτι ανεπανόρθωτο»

      Pin It

Μπερτράν ΚαντάΔέκα χρόνια μετά τη μοιραία νύχτα της 26ης προς την 27η Ιουλίου 2003, ο Μπερτράν Καντά έσπασε τη σιωπή του. Ο δολοφόνος της Μαρί Τρεντινιάν και πρώην τραγουδιστής του συγκροτήματος Noir Desir δεν ζητάει άφεση αμαρτιών και δεν ψάχνει για δικαιολογίες. Συγχρόνως, όμως, υπερασπίζεται το δικαίωμά του για επανένταξη. Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Les Inrockuptibles» που εξασφάλισε τη συνέντευξη κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Καντά μιλάει», ενώ στο editorial διευκρινίζεται: «Θέλαμε να του μιλήσουμε. Οχι να τον απαλλάξουμε από τις κατηγορίες». Στη Γαλλία, που ουδέποτε φέρθηκε φιλικά στον Καντά -μετά τη δολοφονία της Τρεντινιάν-, οι αντιδράσεις πήραν διαστάσεις θύελλας. «Δεν αρνούμαι ό,τι συνέβη. Ξέρω ότι διέπραξα κάτι ανεπανόρθωτο», λέει εκείνος.

 

Ο Μ. Καντά μεγάλωσε στο Μπορντό και τη δεκαετία του 1990 υπήρξε η μεγάλη μουσική ανακάλυψη της Γαλλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ερωτεύτηκε σφόδρα την ηθοποιό Μαρί Τρεντινιάν, κόρη του Γάλλου ηθοποιού Ζαν-Λουί Τρεντινιάν. Το καλοκαίρι του 2003 η Μαρί βρισκόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής βιογραφίας τής Κολέτ σε σκηνοθεσία της μητέρας της, Ναντίν Τρεντινιάν. Ο Καντά την επισκέφθηκε εκεί, αλλά ένας καβγάς τους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τον οδήγησε στον φόνο. Σύμφωνα με το πόρισμα, τη χτύπησε στο κεφάλι 19 φορές και την άφησε να κείτεται τραυματισμένη. Μία εβδομάδα μετά, η γυναίκα πέθανε.

 

«Δεν κατάλαβα τίποτα απ’ ό,τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Δεν θυμάμαι σε τι κατάσταση ήμασταν. Αφού συνόδευσα τη Μαρί στο νοσοκομείο, επέστρεψα στο ξενοδοχείο με διάθεση να αυτοκτονήσω», παραδέχεται. Η απάντηση από τον πατέρα της δολοφονηθείσας ήταν άμεση: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν το έκανε». Διαλυμένοι οι γονείς της Μαρί δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με τη μικρή ποινή τού Καντά (καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Λιθουανίας σε οκτώ χρόνια φυλάκιση διότι δεν του καταλογίστηκε δόλος, αλλά παρέμεινε στη φυλακή μόνο τέσσερα). «Δεν θα συνέλθω ποτέ», παραδέχεται ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν.

 

«Ηξερα πολύ γρήγορα ότι μερικά πράγματα δεν θα μπορούσα να τα εξηγήσω. Οι τύψεις μου, η ταλαιπωρία μου, η ευαισθησία μου, δεν λειτούργησαν σ’ αυτή την ιστορία», ομολογεί ο τραγουδιστής που κυκλοφορεί σύντομα νέο δίσκο. Στη ζωή του, εν τω μεταξύ, υπάρχει μία ακόμα συγκλονιστική ιστορία: η σύζυγός του και μητέρα των δύο παιδιών του, Κριστίνα Ράντι, η οποία τον υποστήριξε και τον περίμενε να αποφυλακιστεί, βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2010 νεκρή στο σπίτι τους. Η αστυνομία δέχτηκε ότι η γυναίκα αυτοκτόνησε όσο ο Καντά κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Ωστόσο, οι γονείς της Ράντι αμφισβητούν το πόρισμα και αποκάλυψαν ότι η κόρη τους είχε αφήσει σε ανύποπτη στιγμή μήνυμα στον τηλεφωνητή καταγγέλλοντας τη βίαιη συμπεριφορά τού Καντά. «Είναι απαράδεκτο να έχω γίνει σύμβολο της βίας κατά των γυναικών», λέει ο Καντά, αλλά ο εισαγγελέας τού Μπορντό ξανανοίγει σύντομα την έρευνα…

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top