31/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λήγει σήμερα η μετενέργεια της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων

«Λευκό χαρτί» και 750 ευρώ προτείνουν τώρα οι εργοδότες

      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Νέα κλαδική σύμβαση σε «λευκό χαρτί» για τους 400.000 εμποροϋπαλλήλους θέλουν τώρα οι εργοδότες του εμπορίου, διατηρώντας ως βασικό άξονα της νέας πρότασης που κατέθεσαν χθες τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ ή κατά 13% σε σχέση με την κλαδική του 2011.

 

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία υποβλήθηκε η πρόταση της ΕΣΕΕ, δεν έχει λάβει επίσημη θέση, ωστόσο ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, Θάνος Βασιλόπουλος, σχολίαζε χθες στην «Εφ.Συν.» πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση από την αρχή και η ομοσπονδία δεν προτίθεται να κάνει σε καμία περίπτωση δεκτή πρόταση για τόσο μεγάλη μείωση στις αποδοχές. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εκ μέρους της ομοσπονδίας επαφές με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εμπορίου σε μια προσπάθεια να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις με καλύτερους όρους.

 

Οι 400.000 εργαζόμενοι στο εμπόριο πάντως βρίσκονται θεωρητικά από σήμερα στον αέρα, καθώς η 31η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα της υποχρεωτικής παράτασης (μετενέργεια) που δίνει ο νόμος για την ισχύουσα κλαδική σύμβαση η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2013.

 

Για τρίτη φορά από τον Αύγουστο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επαναφέρει το εκβιαστικό δίλημμα μεγαλύτερων μειώσεων σε σχέση με το 13-19% που προτείνει, επισημαίνοντας πως αν δεν συμφωνήσουν οι εμποροϋπάλληλοι, το επόμενο βήμα είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών κατά 32% στα επίπεδα των 586 ευρώ και των 511 ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

 

«Για τελευταία φορά, σας καλούμε να υπογράψουμε άμεσα νέα σύμβαση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και σας είναι ήδη γνωστές. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουμε να εργαστούμε από κοινού για τον σχεδιασμό μιας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014», σημειώνει στην επιστολή του προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, απευθύνοντας πρόσκληση για την έναρξη δίμηνου κοινωνικού διαλόγου.

 

Το σκεπτικό της ΕΣΕΕ είναι ο βασικός μισθός να μειωθεί στα 751 ευρώ από τα 862 ευρώ σήμερα «και από εκεί και πέρα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεσή μας είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα των 918 ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2011».

 

Scroll to top