Pin It

Κουμάντο με τις επιχορηγήσεις των άλλων επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για να υποσχεθεί περισσότερα λεφτά -που για την ώρα δεν υπάρχουν- στη δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών-ψηφοφόρων και να δεσμεύσει μελλοντικά κονδύλια ώστε να δείξει ότι αυξάνεται η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνεται στο 1,081 δισ. ευρώ από τα 475 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο μαζί με την ίδια τη συμμετοχή των επιχειρηματιών να υλοποιηθούν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ από 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

 

Τα πρόσθετα χρήματα στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, αλλά μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από ανακατανομή κονδυλίων εφόσον κάποια από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν προχωρήσουν. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κ. Χατζηδάκης, «δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα 455 εκατ. ευρώ που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ θα δοθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εάν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρειαστεί να δώσουμε παραπάνω χρήματα, θα έχουμε τη λύση προκειμένου να υπάρχει κάλυψη».

 

Πρακτικά το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο οι 7.505 επενδυτικές προτάσεις, προϋπολογισμού 929 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση (50), όσο και –υπό προϋποθέσεις- άλλες 9.406, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 1,246 δισ. ευρώ που είχαν μείνει εκτός λόγω χαμηλής βαθμολογίας και έλλειψης κονδυλίων.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, για να επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει το 30% της επένδυσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 ή εναλλακτικά να έχουν πάρει δάνειο για το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top