01/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Αμερικανοί τολμούν εκεί που οι Ευρωπαίοι φοβούνται

ΗΠΑ Η Ουάσινγκτον επικρίνει τη Γερμανία για την οικονομική της πολιτική που εστιάζει στις εξαγωγές και όχι στη ζήτηση στην ευρωζώνη και άρα αδιαφορεί για την ύφεση στους εταίρους της.
      Pin It

→ΗΠΑ Η Ουάσινγκτον επικρίνει τη Γερμανία για την οικονομική της πολιτική που εστιάζει στις εξαγωγές και όχι στη ζήτηση στην ευρωζώνη και άρα αδιαφορεί για την ύφεση στους εταίρους της

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

16Αγριος καβγάς ξέσπασε χθες μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της δεύτερης και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή ασκεί τόσο προς τους εταίρους της στην ευρωζώνη όσο και την παγκόσμια οικονομία.

 

Σε αντίθεση με τις συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης -που δεν τολμούν να ασκήσουν κριτική στη Γερμανία παρότι υποφέρουν από τις πολιτικές της- το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκρινε δριμύτατα το Βερολίνο για την επιμονή του στο εξαγωγικά προσανατολισμένο μοντέλο ανάπτυξης και την άρνησή του να ενισχύει την εγχώρια ζήτηση, τείνοντας έτσι μια χείρα βοηθείας προς τους εταίρους της.

 

Συγκεκριμένα σε μια ανύποπτη εξαμηνιαία έκθεσή του (για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος) το αμερικανικό υπουργείο επισήμανε: «Η Γερμανία διατήρησε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών της κατά τη διάρκεια της κρίσης, που το 2012 ήταν ονομαστικά μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό της Κίνας… Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης και η εξάρτηση από τις εξαγωγές πλήττουν τη διαδικασία εξισορρόπησης, σε μια περίοδο που αρκετές από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πιέζονται να συγκρατήσουν τη ζήτηση και να μειώσουν τις εισαγωγές τους προκειμένου να προωθήσουν τη δημοσιονομική τους προσαρμογή. Αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται μια δυναμική αποπληθωρισμού για το σύνολο της ευρωζώνης αλλά και την παγκόσμια οικονομία».

 

Για του λόγου το αληθές, λίγο αργότερα η Eurostat ανακοίνωνε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο υποχώρησε μόλις στο 0,7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών και πολύ μακριά από το στόχο 2% της ΕΚΤ, όπως και ότι η ανεργία αυξήθηκε για 29ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο (κατά 60.000 στα 19,4 εκατομμύρια ή 12,2%). Στοιχεία που σε συνδυασμό με τη σημερινή ισχύ του ευρώ παραπέμπουν στην Απω Ανατολή και τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού που βιώνει εδώ και δεκαετίες η Ιαπωνία.

 

Το Βερολίνο πάντως δεν άφησε την αμερικανική πρόκληση αναπάντητη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε την κριτική «ακατανόητη» και υποστήριξε ότι «τα εμπορικά πλεονάσματα αντανακλούν την ισχυρή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και την (υψηλή) διεθνή ζήτηση για τα ποιοτικά της προϊόντα».

 

«Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την ευρωζώνη, ούτε για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι «στη Γερμανία δεν υπάρχουν ανισορροπίες που να χρειάζονται διόρθωση». «Αντιθέτως, η καινοτομική γερμανική οικονομία συνεισφέρει ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών της καθώς και των εισαγωγών εξαρτημάτων για τελικά προϊόντα». … Πώς το λένε, μωρέ, το μπαλαμούτι στα γερμανικά;

 

Scroll to top